Tijdens de Statenvergadering van 29 mei kwam ook de reactie van het college van Gedeputeerde Staten op het door PVV, VVD, BBB en NSC gesloten hoofdlijnenakkoord ter sprake. Namens de PvdA-fractie gaf Rudolf aan dat zijn fractie vraagtekens zet bij dit akkoord en de ‘duidelijkheid’ die nu volgens het college wordt geboden, zowel in het landbouwdossier als ook in de opvangcrisis.
“Elke regio telt, maar telt ook elke inwoner voor de nieuwe coalitie in Den Haag? Telt ook het welbevinden van de jongere generaties over twintig of dertig jaar? Kunnen de gemaakte beloftes worden waargemaakt en biedt dit voldoende perspectief voor het oplossen van de grote huidige maatschappelijke opgaven, die ook de Drent bezighouden? De PvdA zet hierbij grote vraagtekens.”
Lees hieronder de volledige bijdrage van Rudolf:
Na maanden van moeizame onderhandelingen ligt er dan toch een ‘hoofdlijnenakkoord’ van PVV, VVD, BBB en NSC. U kunt zich voorstellen dat mijn fractie gemengde gevoelens heeft bij dit akkoord, en wat dit gaat betekenen voor onze samenleving.
Elke regio telt, maar telt ook elke inwoner voor de nieuwe coalitie in Den Haag? Telt ook het welbevinden van de jongere generaties over twintig of dertig jaar? Kunnen de gemaakte beloftes worden waargemaakt en biedt dit voldoende perspectief voor het oplossen van de grote huidige maatschappelijke opgaven, die ook de Drent bezighoudt? Denk aan klimaatadaptatie, de wateropgave, toekomstbestendige landbouw, bereikbaarheid van voorzieningen en wonen.
De PvdA-fractie maakt zich op basis van het voorliggende hoofdlijnenakkoord hierover grote zorgen.
Het wegsnijden van de middelen in het Transitiefonds zet de toekomst van een duurzame landbouw, en daarmee een haalbaar perspectief op een goede balans tussen economische activiteiten én natuur, op de tocht. De PvdA-fractie zet hierbij – begrijpelijkerwijs – grote vraagtekens en is minder positief op dit punt dan GS.
GS schrijft dat er nu ‘duidelijkheid’ is, maar als er iets ontbreekt in het akkoord is het duidelijkheid voor de landbouwsector. Want dit kabinet gaat ‘alles op alles’ zetten, zijn uiterste best doen in Brussel, maar met de doelstellingen overeind om natuur te versterken maar het wegvagen van de middelen gaat dit beleid er enkel voor zorgen dat de transitie (wederom) voor zich uit wordt geschoven.
De PvdA vindt dat het college van GS in de door haar opgestelde brief aan de fractievoorzitters in de Tweede Kamer duidelijker stelling had kunnen nemen op een aantal onderwerpen . Elke regio telt betekent ook: nu boter bij de vis! Goed dus dat het college inzet op middelen voor goed OV in Drenthe, te beginnen bij de Nedersaksenlijn! Terecht dat de zorgen worden uitgesproken over het sneuvelen van de Spreidingswet, wat zeker voor Ter Apel, maar ook voor Drenthe, de opvangcrisis in stand houdt. Die problemen worden dus niet opgelost. Terecht ook dat het college van GS aandacht vraagt voor de culturele sector, die met de voorgestelde btw-verhoging nog minder spek op de botten krijgt. Maar dat had dus allemaal scherper gemogen, ook als we zien dat we als provincies met opgaven blijven zitten waarvoor we geen middelen krijgen.
Tot slot: de PvdA blijft – net als het college – de ontwikkelingen die voortvloeien uit het akkoord en die in de uitwerking effect gaan hebben op onze inwoners kritisch volgen.