Werkbezoek: in gesprek over kansen lokaal voedsel

30 januari 2019, van 16:00 tot 18:00

Lokaal voedsel staat steeds meer in de belangstelling. Steeds meer mensen willen weten wie het voedsel produceert en hoe dat voedsel geproduceerd wordt. Tegelijkertijd staat het inkomen van veel boeren onder druk, onder andere doordat voedsel door veel handen gaat voordat het bij de consument komt; iedereen wil er wat aan verdienen. Bovendien wordt er veel met voedsel heen en weer gesleept. Dit is slecht voor het milieu en verhoogt de kosten van voedsel. Kan lokaal voedsel in Drenthe een antwoord bieden op deze vraagstukken?

De PvdA denkt dat het produceren van voedsel voor de lokale markt in Drenthe kansrijk is. Regionaal geproduceerd voedsel kan een bijdrage leveren aan ‘het verhaal van Drenthe’. Kortere lijnen tussen consument en producent zijn beter voor het inkomen van de boeren en beter voor het milieu. Inmiddels loopt er al een aantal initiatieven in Drenthe waarin producenten van lokaal geproduceerd voedsel, meestal biologisch en kleinschalig, zich verbonden hebben om hun producten te verkopen. We noemen hier Drents Goed, Dubbel Drents en de Boerenmarkt in Frederiksoord, maar er zijn vast meer initiatieven. Deze collectieven produceren en verkopen via hun eigen kanalen. Het is nog een bescheiden markt, maar er is potentieel.

De vraag is daarom: wat kunnen provincie en LTO doen om het lokaal produceren en consumeren mogelijk te maken en verder te stimuleren? Dat onderzoeken LTO-Noord en de PvdA-Statenfractie van Drenthe in een gesprek op 30 januari aanstaande. De locatie is het bedrijf van de familie Beuling 1eExloërmond 115, 9573 PG in 1eExloërmond. Dit bedrijf werkt vanuit de PlanetProof-gedachte, met veel aandacht voor duurzaamheid.

Deelname is mogelijk, graag aanmelden bij Anneke Lubbers: a.lubbers@live.nl.

[beeld: Pixabay]