Boeiend symposium over medicijnresten in Drents water

22 maart 2018

Het is enorm belangrijk dat we de kwaliteit van ons oppervlakte- en drinkwater bewaken. Schoon water is van levensbelang, maar ons water wordt vervuild door onder andere door meststoffen, bestrijdingsmiddelen en medicijnen. Dat laatste was voor PvdA-gedeputeerde Cees Bijl reden om op donderdag 22 maart, op Wereldwaterdag, een symposium te organiseren over medicijnresten in ons water. Een bijeenkomst die bedoeld was om samen met alle partijen die op een of andere manier met oppervlakte- en drinkwater te maken hebben, over het probleem te praten.

Een lastig en complex onderwerp, want we willen zowel schoon water, als medicijnen. We kunnen niet zonder medicijnen en het gebruik daarvan groeit (onder andere door de vergrijzing). Ook de veehouderij gebruikt veel medicijnen en die komen natuurlijk ook via de uitwerpselen uiteindelijk in het water terecht. Er was een aantal boeiende sprekers die allerlei aspecten van het thema bespraken. Daardoor werd de ernst en de complexiteit van het probleem echter wel pijnlijk duidelijk.

Er was ook een luchtiger programmaonderdeel: een clinic omdenken. Hoe komen we van ‘ja, maar….’ naar ‘ja, en…..’? Hilarisch en leerzaam.

Buitengewoon boeiend was het verhaal wethouder Jac Huijsmans uit de gemeente Asten. Daar hebben huisartsen, apotheker en gemeente samen het medicijngebruik in de gemeente met 20 tot 25 procent teruggedrongen. Beter voor mensen (onder andere minder onnodig last van bijwerkingen) en beter voor het milieu. Een erg positief verhaal uit de praktijk.

Deze bijeenkomst heeft natuurlijk niet meteen geleid tot een oplossing van het probleem, maar het probleem staat nu stevig op de agenda van velen die in Drenthe op één of andere manier te maken hebben met medicijnen en/of met water. En ook heel belangrijk is dat iedereen zich realiseert dat we samen moeten werken aan een oplossing, niemand kan het probleem van medicijnresten in het water in zijn eentje oplossen. De eerste vervolgafspraken voor verdere samenwerking zijn al tijdens de bijeenkomst gemaakt.

Een waardevolle middag!

 

[beeld: provincie Drenthe]