30 september 2016

De column uit het rode hart van Hendrikus Loof: Hoger Opgeleiden

Als Statenlid ben ik veel op pad in onze provincie. En om een beetje vlot van A naar B te komen in Drenthe is het bezit van een auto een groot goed. Onder het rijden staat de radio meestal aan. Radio 1 of Radio Drenthe, want die zijn altijd in de buurt. Elk half uur is er een nieuwsblok, voorafgegaan door en afgesloten met reclameboodschappen. Ik ben niet zo van de reclame. Meestal is dat het moment waarop ik mijn gedachten even de vrije loop laat. Een tijdje terug kwam een wel heel bijzondere boodschap langs en was ik gelijk bij de les. Iets met autoverzekeren voor hoger opgeleiden…Omdat ik er middenin viel kreeg ik het niet helemaal mee.

Het volgende half uur maar even afgewacht en inderdaad: Promovendum biedt een autoverzekering voor hoger opgeleiden. De naam Promovendum zei me niets en moet u ook maar snel weer vergeten, maar eenmaal thuisgekomen heb ik de site even opgezocht. Het staat er echt: ‘Onze doelgroep (hoger opgeleiden dus) maakt gemiddeld minder schade en kan rekenen op een premiekorting.’ Daar moest ik wel even over nadenken. Zou dat echt zo zijn? Hebben hoger opgeleiden door de bank genomen ook niet een duurdere auto? En rijden zij daarmee – gewoon-omdat-het-kan – ook niet gemiddeld veel harder dan Jan-met-een-lagere-opleiding-en-dus-een-koekblik? En maken ze met die grote bakken niet veel vaker grote brokken? Ik kwam er niet helemaal uit.

’s Avonds thuis voor de buis en weer reclameboodschappen. Ik dook in de krant maar opnieuw schrok ik op: daten voor hoger opgeleiden. Ik was meteen een en al oor, de  interesse volop aangewakkerd. Opnieuw de iPad erbij gepakt. Ik kwam uit bij Parship en ook daar staat het gewoon: dating voor hoger opgeleiden is in de regel voor mensen met een afgeronde HBO opleiding of hoger, welke ook werken en een levensstandaard hebben op een dergelijk niveau. Dus je komt niet in aanraking met langharig werkschuw tuig, motorbendes, voetbalhooligans of andere ongeregelde types.

En ook hier moest ik weer over nadenken. Dit kon toch geen toeval meer zijn. Is dit nu het directe gevolg van de verguisde tweedeling in onze samenleving? Is die tweedeling nu een feit? De markt springt er in ieder geval op in. Wat staat ons nog meer te wachten? Winkelen met hoger opgeleiden? Uitgaan met hoger opgeleiden? Fietsen met hoger opgeleiden?

Een tijdlang na deze media-ervaringen volgde ik columns, commentaren en nieuwsrubrieken met meer dan gemiddelde belangstelling. Er zou vast en zeker een opiniemaker opstaan die roept dat dit allemaal niet kan. En dat er niets mis is met mensen die misschien lager opgeleid toch een autootje hebben, daar heel zuinig op zijn en nooit brokken maken. Tenzij ze van achteren worden aangereden door een patjakker in een grijze Audi. Of dat het heel verrijkend kan zijn om twee verschillende opleidingen op hetzelfde kussen te laten plaatsnemen, zonder dat de hoger opgeleide de volgende dag moet vrezen voor zijn creditcard, mobieltje en autosleutels. Maar ik ben geen enkele kritische noot tegengekomen. Daarom doe ik het maar.

Ik kies voor een inclusieve samenleving. Iedereen doet mee en doet ertoe! Niks geen geouwehoer met hoger dit en lager dat. Verschillen zijn er om te overbruggen, niet om reclame voor te maken!