13 maart 2017

De start van ‘100 Jaar Vrouwen Kiezen’: een verslag

Vorige week ging het driejarig programma ‘100 Jaar Vrouwen Kiezen’ van start. Ons Statenfractielid Maaike Bakker was erbij en brengt verslag uit.

 

Provinciale Staten van Drenthe hebben besloten om, onder voorzitterschap van PvdA-fractievoorzitter Roelie Goettsch, de komende jaren uitvoerig aandacht te besteden aan 100 jaar vrouwenkiesrecht. Afgelopen woensdag, op internationale vrouwendag (8 maart) was in Emmen de officiële start van het project ‘100 Jaar Vrouwen Kiezen’, zoals het inmiddels wordt genoemd. In Emmen wordt internationale vrouwendag altijd uitbundig gevierd. Dit jaar heeft het festival voor de eerste keer plaatsgevonden in het nieuwe Atlas theater.

Voorafgaand waren alle Statenleden uitgenodigd voor een maaltijd met een lezing in het Atlas theater. Die lezing werd verzorgd door hoogleraar Moderne Geschiedenis van de RUG Mineke Bosch. Zij nam de aanwezigen mee naar het eind van de 19de en het begin van de 20ste eeuw, waarin gestreden werd voor het kiesrecht voor vrouwen. Een buitengewoon boeiend en leerzaam verhaal.

Na de maaltijd hebben we het festival bezocht. In de foyer waren veel standjes aanwezig van, voor vrouwen belangrijke, maatschappelijke organisaties en van bedrijven gerund door vrouwen. Een kleurrijke informatieve en erg gezellige bijeenkomst. Ook de Statenwerkgroep ‘Vrouwen kiezen’ had een drukbezocht standje.

De avond werd afgesloten met een theatrale lezing van kleinkunstenaar Lisa Portengen. Zij heeft een programma ‘Lifestyle voor vrouwen’ en geeft op hilarische wijze adviezen aan vrouwen. Een heerlijk interactief programma waar alle aanwezigen zichtbaar van genoten.

Kortom: een geslaagde avond, waarmee we in stijl zijn begonnen aan onze viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht. De komende jaren (2017, 2018 en 2019) zullen diverse activiteiten georganiseerd worden rond het thema 100 jaar vrouwenkiesrecht. Daarmee zal aandacht besteed worden aan een betere deelname van vrouwen in de politiek.

Maaike Bakker

 

[Foto van het festival: Linda Meijer-Alberts]