Door Peter Zwiers op 1 februari 2015

Druk bezochte bijeenkomst Sport & Duurzaamheid PvdA Drenthe

De vierde bijeenkomst Sport & Duurzaamheid van de Statenfractie van de PvdA Drenthe is goed bezocht. Ongeveer vijftien sportverenigingen uit de gemeenten Meppel, Westerveld en De Wolden kwamen donderdagavond 29 januari naar de kantine van voetbalvereniging Old Forward in Wilhelminaoord om zich te laten informeren over de mogelijkheden om de energielasten van hun vereniging omlaag te krijgen via investeringen in duurzame energieopwekking en energiebesparing.

Sport & Duurzaamheid in Drenthe

PvdA-Statenlid Peter Zwiers heeft afgelopen jaar het initiatief genomen om sportverenigingen te ondersteunen bij hun zoektocht naar lagere energielasten. Veel sportverenigingen kampen op dit moment met erg hoge energielasten. Met investeringen in duurzame energie en energiebesparing hoopt PvdA Drenthe de uitgaven van sportverenigingen omlaag te brengen en daarmee sport betaalbaar te houden voor iedereen. Een aantal organisaties heeft aangegeven de verenigingen daarbij te willen helpen. Zij gaven allen een presentatie tijdens deze bijeenkomst Sport & Duurzaamheid.

20150129_203923[1]Allereerst hield voetbalvereniging Achilles 1894 uit Assen een praktisch verhaal over hun aanpak. Zij hebben de afgelopen jaren hun energieverbruik drastisch naar beneden gekregen met investeringen in duurzaamheid. Vervolgens hielden de Natuur- en Milieufederatie en Sport Drenthe een presentatie. Zij kunnen vanuit het Energieloket ondersteuning bieden. Tot slot hield de Drentse Energie Organisatie een presentatie over de financieringsmogelijkheden voor duurzame maatregelen.

De bijeenkomst in Wilhelminaoord was de laatste in een serie van vier. De afgelopen tijd zijn in alle delen van Drenthe dergelijke bijeenkomsten door de PvdA Drenthe georganiseerd. Ongeveer honderd verenigingen zijn hierbij aanwezig geweest. De komende tijd worden de wensen van de verenigingen geïnventariseerd. Gekeken zal worden of er collectieven gevormd kunnen worden. Ook worden er concrete plannen uitgewerkt om leden te betrekken bij het verduurzamen van hun eigen woningen.

Kamervragen over ongunstige btw-regeling voor kleine verenigingen

Eén van de punten die ook op landelijk niveau wordt opgepakt is de huidige btw-regeling voor sportverenigingen. Juist deze btw-regeling is voor bijna iedere dorpsvereniging in Drenthe van belang. Deze pakt vooral voor kleine sportverenigingen met een kantineomzet lager dan € 50.000,- per jaar ongunstig uit. Zij vallen daarmee onder de zogenaamde ´kantineregeling´ van de Belastingdienst en kunnen daardoor btw op investeringen niet terugvragen.

Juist bij het investeren in kostbare duurzame maatregelen is dit een grote drempel. Het scheelt kleine sportverenigingen meer dan 20% in de kosten. Naar aanleiding van vragen over deze btw-regeling tijdens één van de bijeenkomsten over Sport & Duurzaamheid heeft de Statenfractie van PvdA Drenthe contact gezocht met PvdA-Tweede Kamerleden Tjeerd van Dekken en Jan Vos. Zij hebben hierover vragen gesteld aan de minister van Economische Zaken.

De PvdA Drenthe hoopt dat er snel een gunstige regeling komt voor de sportverenigingen. De komende tijd zal de Statenfractie van de PvdA verder werken aan het verduurzamen van sportverenigingen in Drenthe.

 

Peter Zwiers

Peter Zwiers

Mooiste plek in Drenthe? Ik ben een echte veenkoloniaal en vind het natuurgebied Exloerkijl fantastisch, maar ik kan al hardlopend ook genieten van de heidegebieden en de leuke brinkdorpen. Word blij van… Mensen die coöperatief bezig zijn om hun eigen omgeving mooier te maken. Samen maken we Drenthe! In de politiek beland door? Een echte

Meer over Peter Zwiers