Economische Koers Drenthe: PvdA enthousiast over ambitie

16 september 2020

Het Drents Parlement sprak onlangs over de notitie ‘Economische Koers’. Juist in deze tijd is een sterke, sociale en duurzame economie van groot belang, vindt de PvdA. Met die bril las onze Statenfractie het stuk, ons commissielid Fenneke Mensen verwoordde de sociaal-democratische visie als volgt.

In algemene zin wil de PvdA een compliment maken over de helderheid van het stuk en de ambitie die de koers uitstraalt. Wij vinden de gekozen leidraden goed en voorzien ze kort van ons commentaar:

Slim

Het verbinden van de arbeidsmarkt en het onderwijs in Drenthe is essentieel. Alleen op die manier kunnen we de juiste mensen opleiden tot de juiste vakmensen. Op het moment dat de industrie in Drenthe verandert, moet het onderwijs meebewegen en een goede afstemming is daarin heel belangrijk. Een Leven Lang Ontwikkelen staat centraal bij het verbinden van ondernemers, onderwijs en arbeidsmarkt. Talentontwikkeling kan mede gestimuleerd worden door bijvoorbeeld het inzetten van het beproefde meester-gezel systeem. Ook de komst van de Universiteit van het Noorden is een belangrijke aanvulling voor de onderwijsmogelijkheden in Drenthe.

Een zorgpunt voor de PvdA-fractie is de onderkant van de arbeidsmarkt. Met een snel veranderende industrie en de robotisering van de maak industrie komen de banen aan de onderkant van de arbeidsmarkt onder druk te staan. Deze groep is niet altijd makkelijk in staat om zich om te scholen. Hier moet wat ons betreft extra aandacht voor zijn.

Groen

Dit is echt een unique selling point van Drenthe op dit moment. Laten we er met elkaar voor zorgen dat we de groenste economie van Nederland krijgen. Met deze manier van kijken naar industrie, maar ook naar grondstoffen, bouwmaterialen en circulariteit zijn al hele mooie resultaten behaald en dat kan alleen nog maar meer worden. Met name de waterstofsector biedt heel veel mooie kansen voor zowel de arbeidsmarkt.

Met impact

Het woord impact komt in het hele stuk vaak voor, maar wat het nu precies inhoudt, dat blijft een beetje vaag. Als PvdA hebben we ons al vaak hard gemaakt voor ‘impact ondernemen’ en we wachten met smart op de notitie van GS hierover.

Deze speerpunten zijn wat ons betreft de juiste. De PvdA mist nog wel een paar elementen:

– de retail. De winkels maken op dit moment moeilijke tijden door en heeft extra aandacht nodig. Is er een reden waarom deze sector niet meegenomen is in deze koers? Wij vinden deze sector erg belangrijk voor de al eerder genoemde groep mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

– bij een goed vestigingsklimaat hoort een goede woningmarkt. Hier ligt wat ons betreft dan ook een relatie met de woonagenda, alleen al als het gaat om het huisvesten van (internationale)studenten en kenniswerkers. Daar maken wij ons als PvdA wel zorgen over.

– de fysieke bereikbaarheid is belangrijk voor de mobiliteit van de werknemers in Drenthe. Deelvervoer en hubs zijn daarvoor goede oplossingen. Maar voor scholieren en dan met name de MBO studenten zijn dit geen werkbare opties. Een goed OV netwerk is essentieel om er voor te zorgen dat iedereen de opleiding of stage kan kiezen die hij/zij wil volgen ongeacht waar je wieg staat.

[Image by eko pramono from Pixabay]