18 maart 2017

In memoriam– Gerard Koopman (1943-2017)

Op woensdag 15 maart 2017 is ons zeer gewaardeerd PvdA-lid Gerard Koopman overleden.  Gerard is sinds 13 juli 1993 lid van de PvdA. In 2002 is hij raadslid geworden van de gemeente Aa en Hunze. In totaal heeft Gerard drie periodes (2002-2006 / 2006-2010 / 2010-2014) invulling gegeven aan zijn raadslidmaatschap. En hij deed dat op zijn eigen manier.

Gepassioneerd, gedreven en met zeer veel energie. Gerard hield niet van procedures en processen. Hij wilde resultaten zien en dan ook zo snel mogelijk. Gerard stond voor gelijke kansen voor een ieder in onze samenleving. Iedereen moest kunnen leven en kunnen meedoen. Vooral de jeugd had een speciale plaats in zijn leven. Als jeugdwerker heeft hij vroeger veel jongeren ontmoet en hij was degene die echt met hen in contact was. Het lukte hem om ingewikkelde thema’s bespreekbaar te maken. De jeugd liep met hem weg.

In zijn politieke loopbaan hebben kinderen en jongeren een grote plaats gehad. Gerard is grote promotor geweest van de regeling meedoen. Deze regeling zorgde ervoor dat alle kinderen konden meedoen in het gewone leven. Vanuit de PvdA, met Gerard voorop, hebben we gezorgd dat het JeugdSportfonds en later ook het JeugdCultuurfonds ging starten in Aa en Hunze. Fondsen die het mogelijk maken dat kinderen en jongeren kunnen sporten en zich cultureel kunnen ontwikkelen. En als Gerard vond dat er vanuit het gemeentehuis te weinig aandacht werd besteed aan dit onderwerp, pakte Gerard dat zelf op. Voor jongeren die thuis zaten ging Gerard op pad, op zoek naar een baan. En het lukte hem ook. Gerard kende mensen en had een groot netwerk. En Gerard had altijd ideeën.

Als raadslid heb je drie taken; kaderstellend , controlerend en volksvertegenwoordiger. Voor Gerard was de laatste taak het meest belangrijk en daar stopte hij al zijn energie in. Gerard wist wat er speelde in de samenleving; hij had daarvoor goede voelsprieten en ook de mooiste ideeën. De bladbakken voor de dorpen heeft Gerard geregeld. Toen de gemeente de bladbakken wilde afschaffen, dacht hij dat moet anders en ja, dat is gelukt. En zo zijn we ook samen op pad gegaan voor de voedselbanken en deden we onze boodschappen daarvoor bij de kleine supermarkten in onze gemeente. Weer een mooie actie. En zo waren er vele.

Campagne voeren deed Gerard graag. Met al zijn energie zijn we avonden en zaterdagen, wekenlang, op pad geweest. Canvassen was ons vak; aanbellen bij onze inwoners, een goed gesprek en dan een flyer van de PvdA achter laten. Ook met canvassen wist Gerard precies waar we moesten zijn; welke wijken en welke plaatsen. Bij de laatste campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 hebben we vele uren samen gemaakt; in regen en kou, niets kon ons deren en Gerard was er altijd.

In 2014 heeft Gerard afscheid genomen van de raad. Na drie periodes was het klaar. In Nederland kom je na 12 jaar raadswerk in aanmerking voor een lintje. Gerard was daarin heel duidelijk: “Dat wil ik niet. Niet nodig; ik heb gewoon mijn werk gedaan en daar hoef ik geen lintje voor.” En ook dat tekende Gerard. Een duidelijke mening en hij stond voor zijn principes.

Aan het einde van zijn laatste raadsperiode werd bekend dat Gerard ziek was geworden. Een ziekte die niet te genezen was met een onbekend aantal jaren nog te leven. We gingen voor nog 10 jaar; helaas zijn het er drie geworden. En ook in die laatste jaren bleef hij zich inzetten voor de mensen in de maatschappij die het nodig hadden. Tot het laatst toe bleef hij veel betekenen voor deze groep.

Gerard, het doet pijn om afscheid van je te nemen. Je bent een man om van te houden. Om mee te lachen en van te genieten. Je hebt het hart op je goede plaats zitten en je hebt een ontzettend groot hart. Je staat altijd voor een ander klaar – niets is daarin te gek. Jij hebt het verschil gemaakt voor heel veel mensen in onze samenleving. Dat vergeten we nooit. Gerard, dank voor alles wat je voor ons en onze mensen hebt gedaan en betekend.

Jij blijft altijd bij ons!