Jetta Klijnsma geïnstalleerd als commissaris van de Koning

Door Kees de Graaf op 3 december 2017

Een mooie vrijdagmiddag in het Drents Parlement. Omlijst met veel cultuur werd Jetta Klijnsma geïnstalleerd op haar eerste werkdag als commissaris van de Koning. Verschillende inleiders heetten haar van harte welkom. Aan het slot van de bijeenkomst kreeg ze de voorzittershamer in handen waarmee ze voortaan de vergaderingen van Provinciale Staten zal leiden.

‘Welkom in je nieuwe huis’, zo opende Johan Baltes de rij van inleiders, als voorzitter van de begeleidingscommissie die Jetta Klijnsma voordroeg als nieuwe commissaris van de Koning in Drenthe. Zij is hiermee de enige vrouwelijke commissaris in Nederland en de derde in Drenthe (de laatste was Margreeth de Boer in 1992). ‘Inwoners van Drenthe hebben met de campagne “Mijn Nieuwe Commissaris” mee kunnen denken en aangegeven wat zij belangrijk vinden. Een selectie: vriendelijk, voor alle Drenties, een mensenmens, iemand die Drenthe nog beter kan presenteren en die de politiek dichter bij de burger kan brengen, met wat meer pit. Dit past allemaal perfect bij onze nieuwe commissaris.’

 

Gedeputeerde Henk Brink heette Klijnsma welkom namens het College van GS en gaf aan dat zij bekend staat om haar inzet en het leggen van verbindingen. Ook is zij de perfecte ambassadeur voor het programma ‘Vrouwen Kiezen’ dat Provinciale Staten heeft ontwikkeld en waarmee aandacht wordt gevraagd voor vrouwen in de politiek. ‘Je bent nu weer Drent onder de Drenten, we benne bliede dat je d’r bent’. Ook vanuit de Drentse gemeenten en de andere Nederlandse provincies waren er warme woorden. Dat gold ook voor premier Marc Rutte, die de nieuwe commissaris met een videoboodschap veel succes wenste.

 

In haar dankwoord stond Jetta Klijnsma stil bij de toespraken, sprak het college van GS speels aan met ‘jongens’ en gaf aan dat zij commissaris van álle Drenten wil zijn. Daarom lanceerde zij de website ‘Tip de Commissaris’, waarop suggesties kunnen worden achtergelaten van plekken die zij zeker moet gaan bezoeken en personen die zij zeker moet spreken.