Door Peter Zwiers op 5 juli 2017

Noordelijke overheden moeten eigen energie duurzaam en lokaal inkopen

In Drenthe wordt volop lokaal energie opgewekt. Steeds meer initiatieven komen tot ontwikkeling. Via de eigen energiemaatschappij Noordelijk Lokaal Duurzaam (NLD) kan de duurzaam opgewekte stroom ook weer worden afgenomen. Opvallend genoeg maken noordelijke overheden hier nauwelijks gebruik van. De PvdA-Statenfractie wil weten van het College van GS van Drenthe waarom dit niet gebeurt en hoe de energie die in Drenthe wordt gewonnen beter kan worden afgenomen, ook door overheden.

In Drenthe groeit het aantal lokale initiatieven, waar op kleine schaal in coöperatief verband energie wordt opgewekt. Het Noorden kent ook haar eigen energiemaatschappij, NLD Energie. Deze biedt duurzame energie aan van de noordelijke energiecoöperaties, waarbij de opbrengst weer wordt geïnvesteerd in nieuwe projecten. Zo ontstaat een kringloop van duurzame energie.

De Statenfractie van de PvdA Drenthe vindt het opvallend dat noordelijke overheden tot nu toe echter niet of nauwelijks energie afnemen van NLD Energie. Uit berichten van verschillende energiecoöperaties die de fractie heeft ontvangen, blijkt dat de NLD in de aanbesteding bij de energiecontracten van provincie en gemeenten geen kans krijgt. Dit lijkt haaks te staan op de Drentse ambities om lokale duurzame initiatieven te ondersteunen.

De PvdA-Statenfractie wil daarom opheldering van het College van Gedeputeerde Staten van Drenthe. Koopt de provincie haar eigen energie werkelijk duurzaam in (of hebben wij ook ‘Dsjoemelstroom’?), ziet zij kansen om de eigen energie af te nemen bij noordelijke coöperaties en wil zij met de Drentse gemeenten bespreken hoe ook zij hun inkoopbeleid op dit punt kunnen aanpassen?

 

Lees ook het artikel in DvhN over dit onderwerp.

Peter Zwiers

Peter Zwiers

Mooiste plek in Drenthe? Ik ben een echte veenkoloniaal en vind het natuurgebied Exloerkijl fantastisch, maar ik kan al hardlopend ook genieten van de heidegebieden en de leuke brinkdorpen. Word blij van… Mensen die coöperatief bezig zijn om hun eigen omgeving mooier te maken. Samen maken we Drenthe! In de politiek beland door? Een echte

Meer over Peter Zwiers