Door op 17 juni 2017

Op werkbezoek bij Staatsbosbeheer en het ‘Noordsche Veld’

Drenthe is ruimte en landschap en Staatsbosbeheer speelt een belangrijke rol in het onderhouden daarvan, voor huidige en volgende generaties. Onze Statenfractie ging in Norg op werkbezoek en trok de wandelschoenen aan voor een ronde over het Noordsche Veld. Een ontmoeting met bevlogen SBB-medewerkers, die volop met projecten bezig zijn – midden in de samenleving. Ons Statenlid Maaike Bakker breng verslag uit.

De afgelopen 10 jaar is er heel veel veranderd voor Nederlands grootste terreinbeheerder Staatsbosbeheer. De toenmalige staatssecretaris Bleker heeft heel fors bezuinigd op natuur. Meteen daarna kwamen we in een economische crisis terecht waardoor die bezuinigingen niet zijn teruggedraaid. En ook organisatorisch is er veel veranderd. Eigenlijk kan je nu niet meer spreken van Staatsbosbeheer, want inmiddels is de provincie de bestuurslaag die verantwoordelijk is voor SBB. Hoe gaat het nu met SBB, na al die veranderingen? Op 14 juni 2017 zijn de PvdA-Statenfractie en de PvdA-gemeenteraadsfractie van Noordenveld op bezoek geweest bij SBB, om in gesprek te gaan.

We werden verwelkomd door verschillende medewerkers van SBB (Bert Hummelen, Bernie Jenster en een tweetal boswachters) en door de artistiek leider van de Peer Group, Sjoerd Wagenaar. We werden namelijk ontvangen in de creatieve ruimte van de Peer Group op het voormalige munitiedepot Donderboerkamp tussen Norg en Donderen. SBB en de Peer Group werken regelmatig samen, vandaar.

 

Bert Hummelen, regelmatig enthousiast bijgevallen door zijn collega’s, heeft ons meegenomen door de veranderingen die SBB heeft doorgemaakt en de oplossingen die ze hebben gevonden voor de problemen die ze daarbij tegenkwamen. Wat ons vooral opviel is het enorme enthousiasme en de inzet die alle mensen van SBB laten zien. We waren ook onder de indruk van de creativiteit waarmee de problemen benaderd worden. Er wordt bij SBB niet gejammerd, maar men zet iedere keer weer vol overtuiging de schouders eronder. Bij SBB zijn ze zich bewust van hun rol in de samenleving, ze weten dat samenwerking je sterker maakt en draagvlak met zich meebrengt. Naast de al genoemde samenwerking met de Peer Group, werkt SBB in Noordenveld ook nauw samen met zorgboerderij Prins, die ook gebouwen gebruikt op het voormalig munitiedepot. Verder worden op dit moment, samen met ondernemers Peter en Marianne van Wijk, plannen ontwikkeld voor een dag-recreatieve voorziening naast Donderboerkamp. Het archeologisch interessante Noordsche Veld speelt daarbij een belangrijke rol.

Natuurlijk hebben we ook, onder deskundige leiding van boswachter Albert Broekman, een bezoek gebracht aan dat Noordsche Veld. De sporen van de geschiedenis zijn daar duidelijk zichtbaar in de vorm van grafheuvels en Celtic Fields.

 

Natuur, cultuur en kunst zijn belangrijk. Ze zijn belangrijk voor ons welzijn, ze verruimen onze blik, maar ze zijn ook belangrijk voor onze economie. Natuur, kunst en cultuur zijn in goede handen bij de mensen die we die middag hebben ontmoet.

Maaike Bakker