Door op 22 september 2017

Op werkbezoek in het Bargerveen

Enkele Statenleden, waaronder Peter Zwiers en ik, zijn op werkbezoek geweest met Prolander. Deze organisatie vertaalt de ideeën van de provincies Drenthe en Groningen, over hoe het landschap er uit moet zien, in concrete plannen en laat die plannen uitvoeren. Op hun website www.prolander.nl staat een leuk animatiefilmpje, dat in twee minuten uitlegt wat ze doen en hoe ze dat doen.

We zijn met de medewerkers van Prolander naar het Bargerveen geweest. Daar werd ons, in het Veenloopcentrum in Weiteveen (www.veenloopcentrum.nl), uitvoerig verteld waarom en hoe het hoogveen wordt hersteld.  We zijn daarna naar de bouwplaats gelopen van de prachtige schaapkooi voor de schapen die het landschap moeten gaan onderhouden.

Het waterpeil in het Bargerveen moet omhoog. Verdrogend veen stoot namelijk veel CO2 uit. Door de verdroging te stoppen wordt de CO2-uitstoot tegengegaan. Bovendien wordt het gebied een grote waterbuffer, waar regenwater wordt vastgehouden als het veel heeft geregend en weer weg kan stromen, als er elders behoefte is aan water. En, last but not least, wordt het Bargerveen een nog mooier natuurgebied, waar het heerlijk fietsen en wandelen is. Met de bijzondere schaapskooi is Drenthe straks een geweldige trekpleister rijker.

Bijzonder in het voorbereidingsproces is het contact met de bewoners. Het dorp Weiteveen ligt bijna in het natuurgebied Bargerveen. Door het intensieve contact tussen de bewoners van Weiteveen en de mensen van Prolander beschouwen de inwoners het project en de schaapskooi in aanbouw echt als hun project en hun schaapskooi. Petje af voor de inwoners van Weiteveen en de mensen van Prolander.

Maaike Bakker

Lees hier meer over het project Bargerveen van Prolander.