Door op 10 november 2015

Rode taart voor initiatief kindermantelzorgers

Er zijn meer Anita´s nodig!

Zomaar spontaan een middag de stad in met klasgenoten. Voor 1 op de 10 jonge mensen is dat er niet zomaar bij. Deze kindermantelzorgers “moeten” namelijk zorgen voor een familielid. Gelukkig zijn er mensen als Anita Aalderink, die zich met hart en ziel inzetten om deze groep te ondersteunen. Jong PvdA Drenthe biedt haar daarom op de Dag van de Mantelzorg de ´rode PvdA-taart´ aan.

Het initiatief van Anita Aalderink

O 10 november, de Dag van de Mantelzorg, komt een groep jonge mantelzorgers uit Assen bij elkaar. Al 2 jaar lang is er elke 14 dagen een bijeenkomst. Drijvende kracht achter dit succesvolle initiatief is Anita Aalderink van Vaart Welzijn. Dankzij de persoonlijke en daadkrachtige aanpak van Anita zijn er in Assen meer jonge mantelzorgers ´in beeld´ dan elders. Daarnaast ondersteunt Anita ´haar´ kindermantelzorgers op een unieke manier, door het organiseren van activiteiten, maar ook door een luisterend oor te bieden en mee te denken met vanalles, wanneer dat nodig is.

Versterk de positie van jonge mantelzorgers in Drenthe

rodetaartJMZ

vlnr: Rieja Raven en Rik Vriend met de rode taart voor Anita Aalderink.

Jong PvdA Drenthe vindt dat er te weinig aandacht is voor de positie van jonge mantelzorgers. Dat is een belangrijke reden om het succesvolle initiatief van Anita Aalderink in de schijnwerpers te zetten.
PvdA´er Rieja Raven licht toe: ´Deze kinderen komen uit bijzondere gezinnen. Zomaar spontaan een middag de stad in met vrienden zit er voor hen meestal niet in, want meer dan hun klasgenoten zijn zij bezig met zorgen. Deze kinderen verdienen meer waardering en waar nodig en gewenst ook ondersteuning. Wij zouden dan ook graag zien dat de werkwijze van Anita in andere Drentse gemeenten navolging vindt.´
Om die reden stelt Jong PvdA Drenthe een motie op, die Drentse PvdA-raadsfracties in verschillende gemeenten kunnen indienen. De motie vraagt in de eerste plaats aandacht voor de situatie van deze kinderen en roept daarnaast de colleges op om hun positie te versterken, bijvoorbeeld door het voorbeeld van Assen te volgen.
Jong PvdA Drenthe vroeg de jonge mantelzorgers naar hun ervaringen. Daaruit bleek onder andere dat jonge mantelzorgers op school tegen de nodige problemen aan lopen, vaak door onwetendheid of onbegrip. Ook op dat vlak is in de komende tijd actie van de PvdA te verwachten.

Ook RTV Drenthe besteedde aandacht aan het initiatief in Assen, kijk hier het item.