Sportclubs gedupeerd door ‘vol’ elektriciteitsnet: een nieuwsoverzicht

Door Peter Zwiers op 18 januari 2019

Net voor kerst gooide ons Statenlid Peter Zwiers de knuppel in het hoenderhok: VV Nieuw Buinen kan geen zonnepanelen aanschaffen omdat netbeheerder Enexis aangeeft dat het elektriciteitsnet in dit gebied vol is. Gevolg is daardoor ook dat de club mogelijk een subsidie op de aanschaf van de panelen misloopt. Waarmee het hele plan op losse schroeven komt te staan: geen winst voor milieu en klimaat en geen beter toekomstperspectief voor de club. Peter Zwiers kaartte de kwestie aan bij het College van Gedeputeerde Staten en tegelijkertijd maakte PvdA-Tweede Kamerlid William Moorlag er werk van in de Tweede Kamer en bij de minister van EZK. Dat leverde veel publiciteit op:

Het Dagblad van het Noorden had de primeur op zondagavond 23 december, gevolgd door  een grote opening in het Drenthe-katern van maandag 24 december.

Op 10 januari werd bekenddat de PvdA in de Tweede Kamer vragen stelde over de kwestie.

De dag erna, vrijdag 11 januari, was er volop aandacht in de landelijke pers, met artikelen in onder meer het FD, de Volkskrant , de Telegraaf en het Nederlands Dagblad (inclusief een mooie cartoon).

Die ochtend was William Moorlag ook te horen op Radio 1. RTV Drenthe tekende de uitspraken ook op in dit artikel.

De afsluiting kwam die dag met een item in het TV-programma Hart van Nederland, waarin ook Peter Zwiers zijn zegje mocht doen namens PvdA Drenthe.

In een uitgebreid artikel op zaterdag 12 januari liet Dagblad van het Noorden zien waar in Drenthe en Groningen nog ruimte is op het electriciteitsnet voor duurzame energie-opwekkers en waar niet of beperkt.

Hoe nu verder? De PvdA-fracties in het Drents Parlement en de Tweede Kamer blijven de kwestie uiteraard nauwgezet volgen. De energietransitie (de overgang naar duurzame energiebronnen) is een zeer belangrijk onderwerp, maar deze heeft volgens de PvdA alleen kans wanneer ook sportclubs, maatschappelijke organisaties (zoals dorpshuizen) en inwoners daarvan profiteren.

 

 

Peter Zwiers

Peter Zwiers

Mooiste plek in Drenthe? Ik ben een echte veenkoloniaal en vind het natuurgebied Exloerkijl fantastisch, maar ik kan al hardlopend ook genieten van de heidegebieden en de leuke brinkdorpen. Word blij van… Mensen die coöperatief bezig zijn om hun eigen omgeving mooier te maken. Samen maken we Drenthe! In de politiek beland door? Een echte

Meer over Peter Zwiers