Uit liefde voor Drenthe

21 maart 2023

Als een ware rode slinger trok de PvdA campagne karavaan door onze provincie, de afgelopen weken. In alle afdelingen werd hard gewerkt en vele dorpen en steden zijn bezocht. Campagne voeren – weer of geen weer – zijn we nog niet verleerd!

Na een lange, spannende avond en nacht in het provinciehuis, van 15 op 16 maart, konden we de balans opmaken van onze verkiezingsuitslag. Vier zetels, een verlies van twee. Best even slikken. Teleurstelling natuurlijk, verbazing ook vooral vanwege de ware politieke aardverschuiving in het Drents Parlement. Maar ook trots. De PvdA is niet weggevaagd zoals veel andere partijen en een 2e positie in Drenthe is nog altijd knap.

Het coalitieakkoord Mooi voor Elkaar gaat straks de geschiedenis in als een mooie herinnering aan vier jaren waarin wij, samen met 4 andere partijen, hard gewerkt hebben voor alle inwoners van Drenthe. De sociale agenda, de woonagenda, de frisse startmoties en al die andere projecten en producten die van de grond zijn gekomen, stemmen ons trots. Het was lastig af en toe. Voor het eerst een vijfpartijencoalitie in Drenthe met ook nog eens uitersten op rechts en links; een twee jaar durende coronaperiode waarin we meer zolderkamers dan vergaderzalen hebben gezien. Én een stikstofcrisis die een dag na de installatie van het College al begon en ons letterlijk 4 jaar heeft beziggehouden.

Onze fractie kreeg ook enige personele perikelen voor de kiezen. Halverwege 2021 kondigde Cees z’n vertrek aan. In Nelleke hebben we een waardig en uiterst competent vervangster gevonden. Dit is dus ook het definitieve afscheid van ‘Mick en Tina’ die met regelmaat de Balloërkuil (Statenzaal) in vervoering wisten te brengen. En ‘onze’ Peter verruilde de statenzetel voor een plek in de gemeenteraad van Borger-Odoorn. Waarna Fenneke alvast kon gaan warmdraaien voor haar eerste volle Statenperiode vanaf heden.

Janny en Jos hebben zich ware PvdA’ers getoond en hun beste been voorgezet in de afgelopen periode. Beide keren niet terug. Michel bleek als ‘eerste opvolger’ en commissielid een waardevolle en betrouwbare kracht, ook al was het vaak achter de schermen. En voor Ralph en Rudolf is het nog even ontzettend spannend: wat gaan de komende onderhandelingen voor een nieuwe coalitie betekenen en wat betekent dit voor hen?

De nieuwe Statenfractie bestaat voorlopig uit Yvonne, Fenneke, Hendrikus en Jan. En hopelijk schuift er nog iemand aan. We gaan het zien. Wat in ieder geval zeker is, is dat de fractieondersteuning in de persoon van Anneke – die zich de afgelopen maanden drie slagen in de rondte heeft gewerkt om alles en iedereen tijdig van informatie en benodigdheden te voorzien – ook de nieuwe fractie zal assisteren.

Dank aan alle campaigners, aan al onze kiezers, aan de mensen voor en achter de schermen van de PvdA Drenthe! Wij zetten de strijd voor onze idealen voort, Uit Liefde voor Drenthe!

Bestuur en Statenfractie PvdA Drenthe

Waar ben je naar op zoek?