Werkbezoek aan Voedselbank Gieten: vraag naar noodhulp groeit weer

13 maart 2019

Op woensdag 20 februari, de internationale Dag van de Sociale Rechtvaardigheid, brachten de Statenfractie van PvdA Drenthe, gedeputeerde Cees Bijl en PvdA-afdeling Aa en Hunze een bezoek aan de Voedselbank Hart van Drenthe in Gieten. Ruim 40 vrijwilligers leveren vanuit hier voedselhulp aan huishoudens in onder meer Aa en Hunze, Gasselternijveen en Zuidlaren. Belangrijk werk, dat voorziet in een behoefte die de laatste tijd weer groeit. ‘De stijgende kosten voor energie en boodschappen zorgen ervoor dat mensen in de problemen komen.’

Het werkbezoek was georganiseerd door PvdA-kandidaat Statenlid Willeke Hoiting, die als vrijwilliger werkt bij deze voedselbank. 13 jaar geleden begonnen in de Bethlehemkerk in Gieten met vijf hulpvragers, nu zijn er alleen al binnen de gemeente Aa en Hunze een kleine 200 mensen, waaronder 99 kinderen, afhankelijk van voedselhulp. Inmiddels is de voedselbank een compleet ‘bedrijf’ dat 6 dagen in de week actief is. Huishoudens in Aa en Hunze, Zuidlaren en Gasselternijveen worden vanuit dit punt bediend, zo gaven Aaltje Pol-Schuring, Rita Vos, Frouwkje Vennik en Jakob van der Heide bij het werkbezoek aan. In totaal zijn er 44 vrijwilligers bij deze voedselbank betrokken, velen van hen al meerdere jaren. De meeste vrijwilligers zijn boven de 60, Willeke is de ‘benjamin’ zo werd er gekscherend verteld. Daarbij is er een intensieve samenwerking met voedselbanken binnen en buiten Drenthe, waardoor voorkomen wordt dat er voedsel moet worden weggegooid. De aanvoer van voedsel wordt zeker gesteld door goede relaties met onder meer het Coop-distributiecentrum in Gieten, de Jumbo in Beilen en de Aldi in Annen. Ook de kerken zijn hierin heel belangrijk.

Tijdens het werkbezoek werd onder meer gesproken over de hulpverlening aan huishoudens die het moeilijk hebben. Vanuit de voedselbank wordt benadrukt dat deze zo snel mogelijk op gang moeten komen nadat de eerste signalen binnen komen. ‘Dat kan bij de woningcorporatie zijn omdat de huur niet wordt betaald, maar ook bij het sociaal team bijvoorbeeld. De onderlinge samenwerking op dat punt kan nog verder worden verbeterd. Kiena ten Brink, PvdA-fractievoorzitter in Aa en Hunze, gaf aan dat het armoedepact dat ruim een jaar geleden ondertekend door onder meer de gemeente hier een positieve bijdrage aan zou moeten leveren.

De laatste tijd neemt de vraag naar voedselpakketten weer duidelijk toe. De stijgende kosten voor energie en boodschappen zorgen ervoor dat een groeiend aantal huishoudens in de problemen komt. Bij de voedselbank in Gieten is geen wachtlijst, neem iemand vandaag contact op met een verzoek voor voedselbank, dan heeft hij volgende week een voedselpakket. Belangrijke signalen om op te pakken, zo gaf gedeputeerde Cees Bijl aan, die de inzet van de vrijwilligers prees: ‘Niemand klopt hier tevergeefs aan en mensen worden hier niet langs de liniaal gemeten maar langs het gevoel. Dat is van grote waarde.’ Om dat te onderstrepen had de PvdA-delegatie verse groente meegenomen en een donatie van 300 euro.