Zorgen over stroomtekort op delen spoorwegnet Drenthe

11 september 2019

Blijkens berichtgeving in de media dreigt volgens ProRail binnen afzienbare tijd een stroomtekort op delen van het spoorwegnet in Nederland. Het spoor kent volgens inventarisatie meer dan 60 knelpunten. Op deze baanvakken kunnen, wanneer er niet wordt ingegrepen, geen extra of langere treinen rijden wegens een te lage spanning op de bovenleiding. ProRail waarschuwt voor o.a. het traject Groningen – Zwolle waar het probleem al in 2020 speelt. Dit ten gevolge van ingebruikname van nieuw materieel. Om de problemen in de stroomvoorziening het hoofd te kunnen bieden zijn er landelijk extra investeringen nodig ten bedrage van 1.5 tot 2.0 miljard euro.

De PvdA Drenthe is van mening dat een goed functionerend spoorwegsysteem voor Drenthe van groot belang is. Bereikbaarheid, leefbaarheid en economische aspecten hangen hiermee samen.

Zowel Noord- Zuid (Groningen Zwolle) als Oost – West (Zwolle Emmen) en samenhangend de aansluiting met Twente via Hardenberg zijn hierbij in het geding.

De PvdA heeft hierover schriftelijke vragen gesteld en wil onder meer van Gedeputeerde Staten weten of zij een inschatting kunnen maken van het dreigende capaciteitstekort op bovengenoemde trajecten en of zij bereid zijn in overleg te treden met infrabeheerders en het ministerie van Infrastructuur.

 

[beeld: Pixabay]