Piratencultuur: positieve waardering blijft nodig

Afgelopen week was ik uitgenodigd door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. De instantie die uitvoering geeft aan het UNESCO-verdrag en bepaalt of iets wel of geen cultureel erfgoed is. Een serieuze organisatie dus. Ook de instantie die heeft bepaald dat de Piratencultuur op hun website is opgenomen, omdat het aan alle kenmerken van cultureel erfgoed voldoet. Daarmee is de discussie afgesloten zou je zeggen, maar het tegendeel is waar.

Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed constateert dat er maatschappelijke discussie is over een aantal onderwerpen die op hun website zijn opgenomen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het Sinterklaasfeest (de Zwarte Pieten-discussie). Ook rond de Piratencultuur constateert het Kenniscentrum maatschappelijke discussie. Zij stellen daarmee niet ter discussie of het cultureel erfgoed is, de Piratencultuur (en het Sinterklaasfeest) blijven gewoon op de website staan van het Kenniscentrum.

En juist die maatschappelijke discussie is de reden dat ik anderhalf jaar geleden ben gestart om te gaan voor de status van Cultureel Erfgoed. Het ontzettend negatieve beeld van de piraten wil ik doorbreken. Het is tijd dat het positieve wordt gezien.

De piratencultuur kent veel positiefs. Denk alleen al aan al die oudere mensen die genieten van de muziek die ze op de zenders uit Hilversum niet horen. Van veel (jonge) piraten heb ik gehoord dat ze dat het meest waarderen, als een bejaarde aangeeft zo te genieten van de muziek die wordt gedraaid. Jonge mensen met oog voor bejaarde mensen. Dat zie je niet overal.

Ook de onderlinge sociale samenhang is sterk. In verschillende dorpen worden grote feesten door de piraten georganiseerd waar het hele dorp of afkomt. In deze tijd dat het steeds meer ieder voor zich is, mag dat wel eens wat meer gewaardeerd worden. En als het nodig is wordt er ook een actie voor een goed doel aan gekoppeld.

Dat piratenmuziek op bijna geen enkele reguliere zender te horen is, doet geen recht aan de artiesten. Met eigen ogen heb ik gezien hoeveel tijd en energie de artiesten steken in hun fans. Al kun je soms misschien beter stellen dat het een grote familie is. Fans waarderen de artiesten en de artiesten waarderen de fans.

Ik ben de piratencultuur door alle bezoekjes steeds meer gaan waarderen. Het is een hechte cultuur die voor elkaar klaar staat. Het zijn mensen die er plezier aan beleven om hun liefde voor de muziek te delen. De openhartigheid van de piraten en de bereidheid om hun passie met me te delen is opvallend groot. Het heeft ook mij positief verrast.

Het is tijd dat alle positieve aspecten van de piratencultuur meer erkenning krijgen. Duizenden mensen in (met name) noord- en oost- Nederland beleven zoveel plezier aan de muziek en alles wat erbij hoort. Maatschappelijke discussie is prima, maar laat iedereen dan ook open staan voor de positieve aspecten van de piratencultuur. Oordelen moet geen veroordelen worden. Daarom wil ik graag doorgaan met het initiatief Piratencultuur is Cultureel Erfgoed.

 

Peter Zwiers

Statenlid PvdA Drenthe

9 maart 2019