Grijze muizen

11174468_10206280903695609_8309730923363849184_o-3

Nog een jaar. Dan zijn er verkiezingen. Er is goed nieuws. We hoeven ons geen greintje zorgen te maken. Onze positie is mega solide. Sinds de kabinetsformatie van 2012 is het aantal zetels – in de peilingen – gestaag achteruit gegaan om nu al anderhalf jaar stationair zo tussen de 8 en 12 te draaien. Een tevreden zoemend motortje in een winterzonnetje.

Er valt niets,  helemaal niets meer te verliezen. Door alles en iedereen verlaten. Kiezers, burgers, Europa, ideeën en idealen. Dat geeft rust. Zen. Niets hoeft meer.

Een immens venster van vrijheid opent zich. Alles kan weer.

Laten we die vrijheid gebruiken. Niet om hijgend (van inspanning) achter de ‘nieuwe burger’ aan te hobbelen. Niet om het zoveelste malle rapport te publiceren met hoe het was of hoe het gaat worden. Niet om te proberen nog meer compromissen te sluiten die ons nog vager maken. Niet om tegen onze eigen plannen te stemmen als anderen die in de vorm van een motie aan ons zelf voorleggen. En al helemaal niet om de dingen ‘nog beter’ aan niet-wetende burgers ‘uit te leggen’.

Nee. Laten we, bevrijd van dat alles, naar een paar basis dingen teruggaan. De zorg terughalen uit de handen van ondernemers, verzekeraars en al die anderen die puur om de winst in mensen peuteren. De trein en bus terughalen uit handen van semi-ondernemers. Huizen terughalen uit de handen van vercommercialiseerde corporaties en weer betaalbaar verhuren. Energie terughalen uit de handen van vage verre inversteerders. De spaar- en hypotheekbanken terughalen uit handen van bankiers. En tenslotte: een beetje meer internationale solidariteit en een beetje minder EU.

Zie daar. In één alinea het nieuwe verkiezingsprogramma.

Gaan daardoor meer mensen op ons stemmen ? Geen idee. Is dat relevant ? Nee. Dat is niet relevant. Relevant is dat we pal blijven staan voor de paar dingen waar we goed in (zouden moeten) zijn. Relevant is dat principes het leidraad vormen en niet de kijkcijfers. Politiek moet weer saai worden. Bloedsaai. Uitgeoefend door zogenaamde ‘grijze muizen’. Zoals het hoort. Laat dat vooral een geuzennaam worden.

Saaie politiek door grijze muizen.

 

Ralph du Long, Statenlid PvdA Drenthe