‘Verstandelijk gehandicapten te duur voor samenleving’ – ?????

Bij het lezen van bovenstaande titel denkt u als argeloze lezer waarschijnlijk: ‘Wat is dit nu weer voor onzin!?’. Zeker als ik u vertel dat dit zogenaamd de opvatting zou zijn van PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma. Dat kan toch niet waar zijn? Op de website ‘nieuws-ontmaskerd.com’ was dit onlangs echter daadwerkelijk te lezen, in een uitgebreid artikel. Het hele verhaal bleek grote onzin, maar maakte wel veel reacties los – de meeste uitgesproken negatief en kwetsend. Bij mij kwam de vraag op: hoe snel geven wij onze mening op sociale media?

Eerst nog even terug naar het artikel. Een citaat: ‘Volgens Jetta Klijnsma zijn de kosten voor gehandicapten steeds duurder geworden. Met name de afdeling voor Verstandelijke Gehandicapten vallen veel duurder uit.’ Nu zult u zeggen: het slechte taalgebruik verraadt toch direct dat het hier om onzin gaat? Na lezing van het artikel kwam ikzelf in elk geval – op basis van het taalgebruik én de inhoud – tot de conclusie dat het hier inderdaad klinkklare nonsens betrof. Op basis van welke inhoud kan ik echter niet meer precies aangeven, aangezien het artikel verwijderd is van de website. Dat zegt wel genoeg, denk ik zo. En dat het artikel is verwijderd, is maar goed ook.

Echter…. waar ik misschien nog wel meer van schrok dan van het onzinartikel zelf, waren de vele negatieve reacties hierop. Vrijwel iedereen had het artikel kennelijk serieus genomen en begon op allerlei vreselijke manieren de staatssecretaris te beledigen en te verwensen. Zo was te lezen op een andere website dat Klijnsma een eigentijdse variant had bedacht voor Hitlers ‘Aktion T4’, het euthanasie- en verplichte sterilisatieprogramma van de nazi’s. Walgelijk! En het artikel werd ook al snel op grote schaal verspreid via onder meer Facebook. Zo kwam ikzelf ook in aanraking met het artikel. En dan lees je helaas ook daar weer reacties van mensen die het artikel wel degelijk voor waar hebben aangenomen.

Uitermate kwalijk dat websites zoals ‘nieuws-ontmaskerd.com’ dit soort artikelen bij elkaar verzinnen. Maar vooral ook uiterst zorgwekkend dat mensen dit serieus nemen en vervolgens met totaal ongenuanceerde reacties komen. Mensen, denk toch eerst even na voordat je je mening geeft!

Ronald Koch

 

th_84d3103e6b09f4801b9f6d2d299003c2_1422221630MJJAaenHunze_Ronaldportret