Voor elke Drent een (t)huis! Een fraaie ambitie waar onze fractie het roerend mee eens is.
Deze ambitie is uitgewerkt in de Drentse Woonagenda.
Heeft na 4 jaar iedere Drent een (t)huis? Dat zou te mooi zijn om waar te zijn maar het streven is en blijft noemenswaardig.
In de Commissievergadering van 20 november kwam de Drentse Woonagenda 2024-2028 aan de orde.
In 2020 was er al een Drentse Woonagenda vastgesteld. Maar in de huidige collegeperiode is de wens en noodzaak ontstaan om terug te blikken op de Woonagenda die de afgelopen vier jaar gehanteerd is maar ook om een nieuwe invulling te geven door het nieuwe College. Zo zijn o.a. de afspraken uit het Coalitieakkoord 2023-2027 ‘Samen bouwen we Drenthe!” opgenomen. Ook zijn de maar liefst 26 adviezen van het Burgerberaad erin verwerkt.
Onze PvdA gedeputeerde Yvonne Turenhout heeft Wonen in haar portefeuille.
Zij laat weten: Met deze Woonagenda 2024-2028 zetten wij een duidelijke koers uit voor de komende jaren. Het is nadrukkelijk een actieplan waarmee wij het woningtekort – en vooral het tekort aan betaalbare woningen – willen terug dringen.
Hieronder de bijdrage van onze fractievoorzitter Hendrikus Loof:
De Woonagenda spreekt de PvdA fractie aan. We zijn er positief over. Als document had het wat puntiger en bondiger gekund, hier en daar tref je nogal wat herhaling aan maar soms is het ook goed om bepaalde zaken goed tot je te laten doordringen dus dan kan herhaling helpen.
In de aanhef van de nota worden in het kort de Ambitie en de Strategie uiteengezet. En de ambitie valt weer uiteen in 3 pijlers.
We zijn vooral content met de 2e pijler: Wonen is meer dan een dak boven je hoofd. Niet dat de andere pijlers van minder belang zijn maar Versnellen van woningbouw (de eerste van de 3) is zo vanzelfsprekend dat het nauwelijks nog de wenkbrauwen doet fronzen.
De 3e pijler Toekomstbestendig wonen is vooral randvoorwaardelijk van aard en een volkomen logische pijler voor ons.
Aan de totstandkoming van de woonagenda is een uitgebreid participatietraject voorafgegaan en ook is er input ontvangen én verwerkt van het eerste Drentse Burgerberaad.
Knap werk om alle 26 adviezen van het Burgerberaad een plek te geven in de Woonagenda.
Voordat de Visie wordt gepresenteerd in de Woonagenda wordt eerst de rol van de provincie uiteengezet en dat is een verstandige zet. Het maakt meteen duidelijk dat Wonen echt iets anders is dan Ruimtelijke Ordening.
Wonen is slechts één van de ruimtelijke opgaven waarover de provincie – middels de omgevingsvisie en omgevingsverordening – regie voert en afwegingen maakt. Moet er overal een straatje bij, moet er de hoogte in worden gebouwd of moeten er vooral nieuwe wijken worden aangelegd? Allemaal zaken waarover in eerste instantie de gemeentes gaan. Waar de plannen provinciaal belang raken is het zaak voor gemeenten om z.s.m. in overleg te gaan met die provincie. Daar treffen ze dan een ‘ja mits’ houding aan. En meestal, of eigenlijk altijd zo is de ervaring, komt het dan goed.
Het vraagstuk van de regie (oftewel wie heeft het nou voor het zeggen? Is dat het Rijk, de provincie of tóch de gemeente) was voor onze fractie ook wel even een hersenbreker. Het feit echter dat we in Drenthe gewend zijn aan de 12+1 samenwerking maakt dat we het vooral Samen doen in Drenthe. En dat is een groot goed. Want de urgentie om het woningtekort en de mismatch tussen vraag en aanbod aan te pakken is voor iedereen hartstikke helder.
Nog een paar opmerkingen bij de verschillende pijlers:
* Bij de 1e pijler (versnellen) komen we het begrip gebiedsontwikkeling tegen en het plan om een traineeprogramma op te zetten om dit specialisme weer terug te krijgen. Uitstekend plan, morgen mee beginnen. Met gebiedsontwikkeling maak je meters. Zeker in stedelijk gebied.
* Bij de 2e pijler en dan specifiek de paragraaf Aandachtsgroepen en urgente groepen vraagt onze fractie aandacht voor de mogelijkheid om het landelijk initiatief Kamers met Aandacht naar Drenthe te halen. Kamers met Aandacht richt zich op jongeren die uitstromen uit een (jeugd)zorginstelling en dak- of thuisloos dreigen te worden. Het gaat om jongeren van 18 tot 23 jaar. Woningeigenaren die een kamer over hebben kunnen via Kamers met Aandacht tot een match met een jongere worden gebracht. In Drenthe zijn gemeenten, o.a. Assen zover wij weten, geïnteresseerd om hiermee aan de slag te gaan. Wij vragen de provincie om hier de rol van aanjager op zich te nemen. Het onderwerp is ook nauw gelieerd aan de sociale agenda maar alles is in goede handen bij één gedeputeerde. Graag een reactie op deze gedachte.
* Een andere groep waar wij nog aandacht voor willen vragen onder het kopje Aandachtsgroepen en urgente groepen zijn mensen met een beperking. Deze categorie is niet speciaal benoemd, we horen graag of deze groep ook tot de opgave wordt gerekend.
Een punt van geheel andere orde tenslotte, is de relatieve onbekendheid onder de inwoners van Drenthe, dat het provinciaal bestuur haar best doet om – samen met andere overheden en organisaties – het woningtekort te lijf te gaan. Het is in de ogen van de bevolking één van de belangrijkste opgaven waar de provincie aan werkt. Volgens onze fractie zou de provinciale inzet duidelijker voor het voetlicht gebracht mogen worden.