Op 26 oktober kwam in de Commissie FCBE de begroting 2023 aan de orde.
In het voorwoord van de begroting komen de grote mondiale problemen en de enorme provinciale maatschappelijke opgaven allemaal voorbij. Maar in de tekst wordt alles uiteindelijk teruggebracht tot één ding, en dat is de fiets. Dát is het verbindende element in Drenthe, volgens het College.
Dat vindt onze fractie eigenlijk heel mooi, deze formulering. Het heeft iets van: doe maar gewoon met elkaar. Aanpakken die klus. En bij tegenwind trap je gewoon iets harder. Oftewel, typisch Drents. Onze gedeputeerde Nelleke Vedelaar sloot zich hier, tijdens haar beantwoording van de vele vragen over de begroting, van harte bij aan.
Hieronder de volledige bijdrage van fractievoorzitter Hendrikus Loof:
De laatste begroting van het huidige College alweer in een voorbijrazende statenperiode. Een statenperiode waar de PvdA deel van uit maakt. Het was wel een beetje een gekkenhuis de afgelopen jaren met de coronapandemie en lockdowns. Hoe het College en deze coalitie hierin koers heeft gehouden en wat er desondanks allemaal is bereikt gaan we de komende tijd nog wel terughalen. Vandaag kijken we naar de toekomst en bespreken we de financiële huishouding van de provincie die daarbij past.
In het inleidend woord komen de grote mondiale problemen en de enorme provinciale maatschappelijke opgaven allemaal voorbij. Maar uiteindelijk wordt alles teruggebracht tot één ding, en dat is de fiets. Dát is het verbindende element in Drenthe, volgens het College. Dat vindt onze fractie eigenlijk heel mooi, deze formulering. Het heeft iets van: doe maar gewoon met elkaar. Aanpakken die klus. En bij tegenwind trap je gewoon iets harder.
En dat blijft dit College doen, constateren wij. Een beleidsarme begroting, die je wellicht had mogen verwachten, is dit niet. De maatschappelijke opgaven zijn te groot en te acuut om achterover te leunen.
De fractie van de PvdA is, op een enkel puntje na, tevreden over de verwerking van de voorjaarsnota in deze begroting. We zijn blij dat er financiële ruimte is gevonden om stappen te zetten op de hoofdthema’s Energie & Klimaat, Wonen en Stikstof.
Kerngegevens:
Hier valt het de PvdA op dat de provincie de komende jaren lijkt te krimpen qua inwonertal. Deze constatering is wel opmerkelijk. We zijn benieuwd naar de reactie van het College, want gedeputeerde Kuipers heeft anderhalve week geleden bij minister De Jonge aan tafel gezeten en getekend voor 13.000 woningen in Drenthe.
Programma Besturen en Samenwerken:
Hier wordt gesproken over ondermijning en hoe belangrijk het is om weerbaar te zijn. Kort geleden lazen we een groot artikel in het DvhN waarin vakantieparken als witwas-paradijzen worden omschreven. En op 26 oktober een artikel over vakantieparken die als vrijstaat opereren. Wij pleiten er daarom nogmaals voor om hier als provincie maximaal aandacht aan te schenken binnen de juridische en wellicht planologische mogelijkheden die we hebben.
Een ander punt wat hierop aansluit is ondermijning in de zorgsector. Heeft het College een beeld van de situatie op dit gebied in Drenthe?
Wat we overigens missen is aandacht en budget voor Politiek Actief. Juist de PvdA heeft hiervoor gepleit tijdens de behandeling van de VJN. We horen graag of we iets over het hoofd hebben gezien.
Programma Stad & Platteland:
Hier wordt veel nieuw beleid geïntroduceerd. Soms met risico’s omdat het Rijk van alles belooft maar het principe boter bij de vis niet lijkt te kennen. We snappen echter de insteek van het college en steunen die ook.
De gebiedsgerichte aanpak stikstof met het goede gesprek op het erf en aan de keukentafel, en op basis van herstel van vertrouwen en dialoog, moet krachtig worden voortgezet. Dat geldt ook voor het inzetten van menskracht en middelen in het Impulsteam woningbouw.
Vorig jaar hebben we middelen beschikbaar gesteld voor schoolpleinen van de toekomst. In de begroting lezen we dat er 30 worden gerealiseerd. We vragen de gedeputeerde ons bij te praten over de stand van zaken. Er was vorig jaar veel enthousiasme bij de scholen, dus we zijn benieuwd naar de stand van zaken.
Programma Regionale economie en werkgelegenheid:
Hier schrijft GS dat ze hopen in 2023 verdere afspraken te maken met het onderwijs over versterken van het Innovatie- en Kennissysteem, enz. In dit stuk tekst mist de PvdA ambitie in de tekst. Je kunt bijvoorbeeld een verbinding leggen met het belang van bereikbaar en toekomstgericht MBO, gezien de grote opgaven in woningbouw en verduurzaming.
Programma Mobiliteit en bereikbaarheid:
De PvdA heeft grote zorgen over het OV in onze provincie. Omdat ook hier het Rijk de situatie laat bungelen dreigen we onze doelstellingen niet te halen. Inzet hierop blijft nodig, richting Den Haag.
Misschien moeten we met nog wel meer creativiteit de knelpunten te lijf te gaan. Als een bepaalde busverbinding niet meer mogelijk is, om wat voor reden dan ook, is het verstrekken van bijvoorbeeld een tiental leen e-bikes inclusief bijbehorende infrastructuur wellicht een oplossing. |
Of misschien moeten sommige dingen maar niet meer doorgaan en budgetten ergens anders aan worden besteed. Zo valt te denken aan de plannen voor het transferium De Punt. We zijn heel benieuwd naar de resultaten van de gesprekken die hierover gaande zijn met de omwonenden van het Transferium en gemeenteraad van Tynaarlo. Binnenkort verwachten we daar meer informatie over.
Programma Klimaat en Energie:
Het bijna kleinste programma in de begroting als het om budget gaat. Dat is iets wat de PvdA al jaren verbaast. Daar wordt in deze begroting wat aan gedaan, zowel incidenteel als structureel en dat stemt ons tevreden.
Er wordt een suggestie gedaan over het stimuleren van lokaal eigendom bij grootschalige wind- en zonne-energie. De PvdA ziet hier graag groen gas initiatieven aan toegevoegd.
Programma Levendig en sociaal:
We concluderen hieruit dat de sociale agenda op z’n eind loopt. Voor 2023 staan nog een aantal activiteiten en bijbehorende bedragen opgenomen, maar daarna lijkt het over.
De sociale agenda voorziet vooral in een aanpak die pas na enkele jaren resultaat oplevert. Het stimuleren van bewonersparticipatie, verbeteren van kansengelijkheid en het bevorderen van positieve gezondheid; heb je allemaal niet op een achternamiddag geregeld.
Onze fractie zal zich in de aanloop naar de volgende Statenperiode inzetten om ook na 2023 een sociale agenda in onze provincie te blijven uitvoeren.