Provinciale Staten hebben aan het eind van de vorige periode besloten om een zogenaamd burgerberaad (www.bureauburgerberaad.nl) te organiseren. De praktische uitwerking daarvan hebben de Staten bij de Statenwerkgroep verbindend besturen neergelegd. Deze werkgroep, onder leiding van onze eigen Fenneke Mensen-Maat, is voortvarend aan de slag gegaan.
Hoe bereik je zoveel mogelijk burgers bij de Drentse politiek? Inwoners kunnen natuurlijk een Statenlid bellen of inspreken bij een vergadering of een zienswijze indienen. Maar slechts een kleine groep maakt hier gebruik van.
Een burgerberaad moet een afspiegeling zijn van de samenleving. Daarom worden in eerste instantie 30.000 willekeurige Drenten aangeschreven met de vraag of ze belangstelling hebben om mee te doen. Uit de aanmeldingen komen door loting 150 mensen naar voren die mee mogen doen aan het burgerberaad.
De werkgroep heeft in september een digitale peiling gehouden om te kijken welke onderwerpen inwoners het meest belangrijk vinden om de provincie over te adviseren via een burgerberaad. Omdat inwoners aan de slag gaan met een beleidsadvies voor de provincie, is het belangrijk dat het onderwerp hiervoor geschikt is. De provincie moet iets met het advies van het burgerberaad kunnen doen.
Na de peiling heeft de werkgroep twee onderwerpen voorgelegd aan de Staten, die volgens inwoners behandeld moeten worden. Hier moest een keuze uit gemaakt worden:
– Woningbouw in Drenthe (bijv. waar, hoeveel en voor wie we woningen willen bouwen)
– Vervoer en mobiliteit in Drenthe (bijv. waar (ver)bouwen we (extra) wegen of waar investeren we in het ov).
Provinciale Staten koos in ruime meerderheid voor het onderwerp Woningbouw in Drenthe. In 2024 wordt het burgerberaad uitgevoerd. Het onderwerp sluit mooi aan bij de portefeuille van onze gedeputeerde Yvonne. Zij, en uiteraard iedereen in Drenthe, hoopt er straks haar voordeel mee te kunnen doen als de woonagenda van de provincie vorm gaat krijgen.