Tijdens de Commissievergadering van 20 november werd gesproken over de contourennota.
De Contourennota beschrijft de opgaven, het provinciaal belang, de verdeling van de ruimte, de provinciale rol en sturing en de ambities en richtinggevende keuzes voor de Omgevingsvisie.
Voor deze Contourennota is op verschillende wijzen input opgehaald bij partners en inwoners.
De zomercampagne ‘Hoe kijk jij naar de toekomst van Drenthe’ is bedacht met en grotendeels uitgevoerd door jongeren in de leeftijd van 18 tot 24 jaar. Daarnaast zijn gesprekken gevoerd met jonge agrariërs en jonge ambtenaren. Er is overleg geweest met medeoverheden; er zijn symposia geweest voor de twaalf Drentse gemeenten en de vier waterschappen.
En tenslotte was er overleg met belangrijke stakeholders vanuit de thema’s landbouw, natuur, water en
gezondheid & veiligheid. Dit alles stemt de PvdA zeer tevreden.
De opgaven zijn compact en helder omschreven.
De ambitie omtrent brede welvaart spreekt de PvdA erg aan: Nieuwe ontwikkelingen dragen bij aan een goede kwaliteit van leven in heel Drenthe, voor iedere Drent. Nu, straks en later. We schuiven problemen niet af naar elders of naar toekomstige generaties, streven naar een eerlijke verdeling van de lusten en de lasten en naar gezondheidswinst voor onze inwoners.
Aan de ambities hebben we nog wel wat toe te voegen!
Onderstaand het hele verhaal van fractievoorzitter Hendrikus Loof:
Drenthe in 2050.
Op pagina 5 van de contournota wordt een prachtige omschrijving gegeven van onze provincie in 2050.
Daar zou ik wel willen wonen, daar teken ik meteen voor. Ik stel voor deze omschrijving verder binnenskamers te houden anders komt iedereen hier naar toe.
In de aanloop naar de concept-Omgevingsvisie ligt er nu een contournota waar stad en ommeland (en liefst 500 jongeren! Hulde!) zich al mee heeft mogen bemoeien. Vanuit allerlei vakinhoudelijke professies is meegedacht en meegepraat. Een gedegen document, niet door koekenbakkers opgesteld.
“Het document zit vol tegenstrijdigheden. Een totaal uiteenrukken van ons mooie Drenthe!”
Een omschrijving van de BBB die we tegenkomen aan het eind van liefst 60 zogenaamd technische vragen over deze nota. Met een eendimensionale boerenbril heeft de fractie zich op het stuk uitgeleefd.
Daar vonden we nogal wat van maar ik beperk me tot een tweetal opmerkingen:
1. Lees nog eens de paragraaf over de Omgevingsvisie door zoals die op pagina 26 in het coalitieakkoord is opgenomen;
2. ‘Beschouw opgaven ruimtelijk, integraal en kijk naar de lange termijn. Dat is nodig om goede keuzes te maken. Optimisme en verlangen zijn een krachtige motor voor verandering’. Voor de PvdA een heel belangrijk citaat in het document, afkomstig van Berno Strootman. Optimisme en verlangen lijken bij de BBB even afwezig te zijn geweest tijdens het bestuderen van de contournota.
De opgaven waar de provincie voor aan de lat staat zijn helder en compact omschreven op pag. 13. Er is nóg een opgave maar die is niet ruimtelijk van aard dus die laten we maar even buiten beschouwing.
De leidende principes (pag. 17) lijken ook helder en logisch maar we zijn in het bijzonder tevreden met de toevoeging van Brede Welvaart als één van deze principes. Dat maakt ook dat een Omgevingsvisie niet alleen over het verdelen van vierkante meters gaat.
En ten slotte komen we de ambities tegen, die nodig zijn om de opgaven tegemoet te kunnen treden. We willen er graag nog wat suggesties per ambitie aan toevoegen.
Wat betreft de eerste ambitie – een gezonde groei voor een vitale samenleving – waarin GS aangeeft dat er een ambitieus ontwikkelingsperspectief voor Zuid- en Oost-Drenthe gaat komen, zouden we willen toevoegen: kijk ook naar de historie van het gebied en de erfgoedwaardigheid daarvan. Om de toekomst te begrijpen moet je het verleden kennen, horen we regelmatig en wij onderschrijven dat.
Ook zegt de nota: we accommoderen grote ruimtevragers selectief, we kijken naar toegevoegde waarde.
Wat de PvdA betreft zouden we willen zeggen: ga maar een deurtje verder met die grote dozen, daar zitten we niet op te wachten.
Onder de 2e ambitie – een toekomstbestendig landelijk gebied – lezen we over een basiskwaliteit natuur en een minimale kwaliteit van biodiversiteit.
De SP had hier een vraag over gesteld (wat verstaat u hieronder) maar het antwoord (een set van condities die nodig is om algemene soorten algemeen te laten zijn, blijven of worden) begrijpen wij niet. Kan de gedeputeerde dat nog eens uitleggen?
Tenslotte, Strootman had een mooi citaat, hiervoor al genoemd.
Maar de allermooiste quote is wel van Zef Hemel: Het moet niet gaan om belangen maar om waarden. Vertraag, bezin, herstel!
Om in reclametermen te spreken: Durft U het aan?