Reactie van de PvdA op de Economische koers van Drenthe

9 oktober 2024

Op basis van het nieuwe Coalitieakkoord ‘Samen bouwen we Drenthe! 2023-2027’ is een nieuwe Economische Koers opgesteld voor Drenthe. De Economische Koers is een langjarig kader op hoofdlijnen met 2024 als startjaar. Het geeft focus en richting aan de inzet voor de Drentse economie.
De concrete uitwerking van die inzet zal plaats vinden in tweejaarlijkse uitvoeringsprogramma’s. De Economische Koers heeft veel raakvlakken met diverse andere beleidsthema’s, zoals wonen, energie, ruimtelijke ontwikkeling, sociaal beleid, recreatie & toerisme en mobiliteit.

De agenda gezondheidseconomie 202I-2024 geeft expliciete aandacht voor de zorgsector en we hopen dat deze ambities en opgaven in de Economisch Koers worden opgenomen.
Daarom dienden we een amendement mee in om “De zorgsector de bestuurlijke aandacht te laten houden die zij nu ook heeft”. De zorginstellingen verdienen wat de PvdA betreft een extra steuntje in de rug. Dit amendement is aangenomen.

Tevens hebben we een amendement mee ingediend inzake de beeldvorming rond migratie, inclusief arbeidsmigratie. Deze is vaak negatief, terwijl de bijdrage van (arbeids)migranten aan onze economie aanzienlijk is. De huidige Economische Koers van Drenthe besteedt echter te weinig aandacht aan deze belangrijke rol. Ook dit amendement is aangenomen.

Namens onze fractie voerde Fenneke Mensen-Maat het woord.
Hieronder haar volledige bijdrage van de Statenvergadering:

In de commissievergadering van 2 weken geleden heb ik al uiteengezet hoe wij als PvdA tegen de Economische Koers aankijken. Voor ons is belangrijk dat niet meer alles overal kan. Dat we rekening hebben te houden met de schaarste van ruimte, water, productiemiddelen en mensen.

Afgelopen vrijdag was ik aanwezig bij het VDG congres met als thema; Tussen Turf en Toekomst, Drenthe in Transitie.
Drs. Kees Klomp en Bart Götte namen ons mee in de wereld van de transitie en transformatie. Hun bijdragen op die ochtend kunnen wij als PvdA fractie volledig onderschrijven.

Tot nu toe wordt er steeds vanuit gegaan dat meer economische groei ook zorgt voor meer welvaart.
Drs Kees Klomp liet ons echter zien dat onderzoek uitgewezen heeft dat onze economie in de afgelopen 60 jaar met 400% is gestegen, maar ons geluk is niet toegenomen en onze biodiversiteit, water- luchtkwaliteit is zelfs afgenomen.
Als we doorgaan op de weg zoals we steeds hebben gedaan, dan komt het niet goed met de wereld en zullen we zelfs de economische afgrond inglijden.

We zullen het anders moeten doen. Niet steeds meer en meer, maar genoeg is genoeg. Niet ongebreideld bedrijven en bedrijventerreinen uitbreiden, maar alleen als ze een fundamentele bijdrage leveren aan onze samenleving. We moeten naar een economie waar andere zaken dan geld verdienen de norm is. Waar de seizoenen weer worden gerespecteerd. Niet het hele jaar door aardbeien, maar alleen in de zomer. Dat vraagt om een ander verdienmodel en dus ook om andere financieringsvormen.

De belangrijkste waarde is de mens. De arbeidsmarkt wordt steeds krapper. We hebben op dit moment arbeidskrachten uit de hele wereld nodig om onze economie draaiende te houden. Mensen met bepaalde kennis en kunde moeten hier altijd aan het werk kunnen komen en daar moeten we dan ook goed voor zorgen. Dat is een gezamenlijke opdracht voor zowel de overheid als de bedrijven zelf.

De voorliggende economische Koers is al een beetje op de goede koers, met het besef dat er rekening gehouden moet worden met de schaarste van ruimte, water, productiemiddelen en arbeidskrachten. We willen de gedeputeerde oproepen in de komende jaren verder te gaan met de transitie naar een betekeniseconomie, waar economische groei niet het hoofddoel is.