Inbreng PvdA tijdens de Algemene Beschouwingen op de begroting 2025

1 december 2024

In de vergadering van de Provinciale Staten op 13 november vonden de Algemene Politieke Beschouwingen plaats als reactie op de Begroting 2025.

PvdA-fractievoorzitter Hendrikus Loof blikte terug op het afgelopen jaar en zag de afgelopen maanden toch de nodige beleidsplannen verschijnen op tal van terreinen. Er wordt inmiddels volop gewerkt aan: de economische koers, de sociale agenda, recreatie en toerisme, aan de energieagenda en ga maar door. Binnenkort de woonagenda – waarbij onze fractie met een voorstel zal komen voor huisvesting van kwetsbare jongeren – en ook nog de Contourennota als opmaat naar de nieuwe Omgevingsvisie.

Lees hieronder de volledige bijdrage die hij heeft uitgesproken:
Telkens als de AB in aantocht zijn hebben we het in de fractie over: wat moet de toon, de teneur, de sfeer worden van onze bijdrage?
En we kijken o.a. naar wat we vorig jaar hebben gezegd en ingebracht.

Oh ja, een motie om landelijk breed te promoten om de Spreidingswet, die toen nog niet door de EK was geloodst, overeind te houden om daarmee o.a. de asielopvang in Ter Apel te ontlasten. Een motie die destijds breed werd gesteund door het Drents Parlement.
De wet heeft het gehaald en is nu, half november, bijna twee weken van kracht. En Drenthe, en het hele Noorden van Nederland, heeft zich keurig aan de opgave gehouden en het huiswerk ingeleverd bij de Minister. Hulde aan iedereen die hieraan heeft meegewerkt en in het bijzonder aan onze eigen Commissaris die onvervaard ten strijde trok om écht iets te doen aan de problemen in Ter Apel. Goed gedaan Jetta, en beterschap! (Jetta was gevallen, geopereerd aan haar heup en moet lang revalideren)

Maar goed, het kan ook zo maar zijn dat de Spreidingswet een heel kort leven is beschoren. Omdat b.v. Niet Elke Regio Telt. Of omdat ‘Den Haag’ niet hoeft te luisteren naar wat lagere overheden aan adviezen en goede tips meegeven voor een goed landsbestuur. Of omdat ‘Den Haag’ er helemaal niet op uit is om oplossingen voor problemen aan te dragen. En omdat ‘Den Haag’ meer baat heeft bij chaos dan bij doordacht beleid.

Moet dit nou de teneur worden van onze bijdrage?
Nee, dit moet niet blijven hangen na afloop van ons betoog. We gooien het over een andere boeg. We kijken even terug op het afgelopen jaar. Op de tafels staan dansen doen we niet maar we zijn bepaald niet ontevreden tot op heden.

Een jaar geleden eindigde dit debat met een motie van treurnis. Geen fijne start van het kerstreces. De 1e uitwerking van het coalitieakkoord kon niet op ieders steun rekenen. De 2e uitwerking, afgelopen voorjaar, liep ook averij op met een Motie van Afkeuring. Weer geen fijne vakantie dus.

Twee van dergelijke moties gaan je niet in de kouwe kleren zitten. Dat voelen wij ook als coalitiepartij. Wij zijn medeverantwoordelijk. Ondanks, of misschien wel dankzij de genoemde moties verschenen er in de afgelopen maanden toch de nodige beleidsplannen en agenda’s op tal van terreinen. En daar wordt inmiddels ook volop aan gewerkt.
Aan de economische koers, de sociale agenda, recreatie en toerisme, aan de energieagenda en ga maar door. Binnenkort de woonagenda – waarbij onze fractie met een voorstel zal komen voor huisvesting van kwetsbare jongeren – en ook nog de Contourennota als opmaat naar de nieuwe Omgevingsvisie.

En natuurlijk, het kan altijd beter. Ook wat de PvdA betreft. We balen ervan dat het DPLG is stilgezet. We hebben recent tijdens een werkbezoek aan een melkveehouder mogen ervaren hoe weerbarstig de materie is waar agrariërs mee van doen hebben.

Maar we balen nog meer dat ‘Den Haag’ de grootste vinger in de pap heeft op dit onderwerp. Want net als bij de zojuist genoemde Spreidingswet: dit kabinet zit er niet voor de oplossingen of voor de samenwerking met b.v. de provincies. Twee jaar keihard werken en plannen maken: huppakee in de prullenbak ermee. Als de aanpak van de stikstofproblematiek aan de provincies was gelaten, inclusief de daarbij behorende financiële middelen, dan waren we inmiddels dichter bij oplossingen geweest, is onze overtuiging.

We vinden daarnaast ook dat dit College harder en vooral creatiever moet werken aan schoner oppervlakte- en grondwater en voldoende drinkwater. Zoek de randen op binnen juridische mogelijkheden om hier stappen in te zetten. Het is onze verantwoordelijkheid om te zorgen voor een provincie die ook voor diegenen die na ons komen aantrekkelijk is én blijft om in te wonen, te werken en te recreëren. En daar past wat ons betreft het voorzorgsbeginsel bij.

En natuurlijk vinden we dat alles wat ze in Den Haag verprutsen waar het gaat om zorg voor onze ouderen, onderwijs voor onze kinderen, cultuur voor onze geest, klimaat voor onze toekomst en natuur voor ons voortbestaan – dat dit door ons als provincie moet worden gecorrigeerd, hersteld en weer opgeknapt. Alleen, dat gaat niet. Hoe graag we dat ook willen. En als we dan weer afdalen naar wat we als provincie wél kunnen en wél doen of hebben gedaan, dan is de PvdA fractie daar dus content mee. En brengen we onze accenten aan in het beleid.

Wij staan – en blijven staan – voor solidariteit, sociale rechtvaardigheid en gelijke kansen. We leunen niet achterover en we blijven scherp en kritisch, ook op onze coalitiepartners maar wel vanuit de grondhouding Samen bouwen we Drenthe! Samenwerken betekent nu eenmaal dat je soms mag nemen en soms moet geven!

In dat verband roepen we overigens het College nog wel op om richting voorjaarsnota nog eens goed naar de middelen voor het beheer van onze fraaie provincie te kijken inclusief het onderhoud van de daarbij behorende voorzieningen. En dan doel ik op de recente bijdrage van het Drents Landschap en andere natuurorganisaties die hun stinkende best doen om Drenthe mooi en toegankelijk te houden maar daar niet of nauwelijks toe in staat worden gesteld, terwijl de revenuen van hun inzet bij anderen landen. De collega van D66 zal hier straks verder op ingaan en een motie voor indienen, mede namens ons.

Vooruitkijkend naar 2025 verwachten we veel van de activiteiten in het kader van 80 jaar Bevrijding. We zijn blij dat de provincie maar ook bijna alle Drentse gemeenten hierin actief gaan zijn.
Zo vanzelfsprekend is vrijheid niet meer, we moeten er zuinig op zijn en in investeren!