In de Commissievergadering van 8 mei kwam het OV-Bureau Groningen Drenthe aan de orde; de Jaarstukken over 2023 en de Ontwerpbegroting voor 2025.
Hieruit blijkt dat het OV-bureau Groningen Drenthe een greep in de reserves moet doen om financiële problemen van het busvervoer te dekken: 3,5 miljoen in 2025. Beide provincies kiezen er via het OV-bureau dus voor niet 3,5 miljoen te bezuinigen op het busvervoer van Qbuzz, maar het geld (opnieuw) uit de spaarpot van het OV-bureau te halen.
Onze fractie heeft desondanks, ook mede dankzij de uitgebreide verantwoording én de benadering van de problematiek, vertrouwen in het OV-bureau.
Daarnaast deed de fractie de suggestie of Drenthe wil onderzoeken of minima in daluren gratis kunnen reizen, net zoals al in Limburg gebeurt. Volgens gedeputeerde Jumelet onderzoeken Drentse gemeenten dat al in navolging van de succesvolle proef in de Groningse gemeente Het Hogeland.
Namens de PvdA Statenfractie voerde Jan Puper het woord. Hieronder leest u zijn volledige bijdrage:
Het OV heeft het voor de kiezen gehad de laatste jaren met de coronapandemie, de oorlog in Oekraïne met stijgende inflatie en energieprijzen tot gevolg, personeelstekorten en stakingen. En ook nog eens haperend materieel. Ga er maar aan staan.
Het OV heeft juist baat bij rust en regelmaat. Reizigers moeten weten waar ze aan toe zijn en kunnen vertrouwen in de dienstregeling. Je bent als OV je klanten sneller kwijt dan dat je ze binnenhaalt.
Het OV-bureau heeft zich door alle problemen genoodzaakt gezien om Qbuzz enkele malen stevig toe te spreken en zelfs een boete in het vooruitzicht te stellen. Tijdens een recente informatiebijeenkomst is klip en klaar uiteengezet waar Qbuzz met van doen heeft, wat ze er aan doen en hoever ze daar inmiddels mee zijn.
En het gaat dus beter maar het is allemaal fragiel. Het is niet de enige sector met personeelstekorten en met de toenemende agressie in het OV wordt het beroep er ook niet aantrekkelijker op.
Onze fractie heeft desondanks, ook mede dankzij de uitgebreide verantwoording én de benadering van de problematiek, vertrouwen in het OV-bureau en wij hebben dan ook geen behoefte om een zienswijze in te dienen met betrekking tot de ontwerpbegroting 2025.
Wel hebben we een vraag n.a.v. een bericht dat we in de media oppikten over een plan om in Limburg mensen met een laag inkomen in de daluren gratis te laten reizen met het regionale openbaar vervoer. Limburg wil het plan financieren met geld dat vorig jaar september door het Rijk beschikbaar was gesteld. Het demissionaire kabinet had toen op aandringen van de Tweede Kamer 300 miljoen euro extra uitgetrokken om “verdere verschraling van het regionale openbaar vervoer door het wegvallen van haltes en buslijnen” te voorkomen. Een mooi plan wat dus bij ons de vraag oproept: is zoiets in Drenthe, vanuit de extra middelen, ook denkbaar en zouden we daar een voorstel over kunnen verwachten?
We horen graag van het College.