De aardbeving op een zaterdagnacht eind maart bij Emlichheim, werd ook gevoeld bij Schoonebeek. Dit heeft geleid tot enige bezorgdheid bij inwoners en sommige bewoners hebben overheden aangeschreven.
Samen met CU en SP had de PvdA-fractie daarom een spoeddebat aangevraagd voor de Statenvergadering van 3 april.
Daarbij hebben we een motie ingediend waarin staat dat we de zorgen vanuit de regio Schoonebeek omtrent bodemactiviteiten serieus nemen. Daarnaast vinden we dat er een goede schaderegeling moet komen voor Drentse inwoners met schade door aardbevingen die op Duits grondgebied plaatsvinden.
PvdA statenlid Jan Puper: “Wij staan naast de inwoners van Schoonebeek wat betreft hun zorgen. Gaat u maar slapen, het komt wel goed, vinden wij onvoldoende”.
En we willen dat Gedeputeerde Staten een actieve rol pakken in een gesprek met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om de belangen van de inwoners te behartigen, zodat vóór afgifte van vergunningen goede afspraken gemaakt zijn.
En uiteraard moeten Provinciale Staten actief geïnformeerd worden over de uitkomsten van die gesprekken.
Volgens gedeputeerde Jumelet zijn er nog geen schademeldingen geweest in het gebied. Mochten die er toch nog komen, dan moet de Commissie Mijnbouwschade zich daar over buigen. Gezien de ervaringen in de provincie Groningen hebben wij de gedeputeerde op het hart gedrukt om te onderzoeken hoe het staat met grensoverschrijdende verantwoordelijkheid. We moeten zo snel mogelijk afspraken maken met de Duitsers. We willen immers geen “tweede Groningen” worden.
Daarnaast speelt bij Schoonebeek nog de kwestie afvalwater. De NAM wil de in 2021 stilgelegde oliewinning bij het Drentse dorp weer opstarten. Voorwaarde is wel dat er een oplossing wordt gezocht voor het afvalwater dat vrijkomt bij de winning. De NAM wil het afvalwater pompen in een leeg gasveld bij Schoonebeek.
De PvdA is van mening dat er geld van het Rijk moet komen om de inwoners te compenseren voor de oliewinning. De NAM gaat al 1 euro per gewonnen vat olie betalen en dit bedrag is bedoeld om de leefbaarheid in het gebied te vergroten. Provinciale Staten vinden dit niet genoeg en willen dat het Ministerie er nog 5 tot 10 procent bijdoet. Het Ministerie voelt hier niets voor, maar de Drentse Staten dragen gedeputeerden Jumelet op om alsnog die rijksbijdrage los te krijgen.
De hierboven genoemde motie van de PvdA, ChristenUnie en SP is aan het eind van de discussie aangenomen door de Staten.
(Foto: Hotspot Holland)