Zelden hadden we een meer rustgevende locatie dan het idyllisch gelegen beheerkantoor van Natuurmonumenten in Ruinen voor het brengen van een werkbezoek. De PvdA Statenfractie was daar, aan de rand van het Dwingelderveld, op uitnodiging van de natuurorganisaties Natuurmonumenten, Drents Landschap en Staatsbosbeheer.
Zij lieten weten dat er momenteel wel een tegenwind is, maar dat zij vol vertrouwen doorwerken om de doelstellingen te behalen. Helaas zijn gebiedsprocedures stopgezet en is het zorgelijk dat financiën wegvallen. Maar ….. water, landbouw en natuur kunnen prima naast elkaar bestaan. Ze zoeken naar nieuwe manieren om landbouw en natuur samen vorm te geven.
Goed om te horen hoe de natuurorganisaties zich bezig houden met de vraag hoe je natuur kunt inplannen binnen stedelijk gebied. Er worden voorbeelden genoemd van woningbouwprojecten rondom Assen en Hoogeveen. De wens is om dit pro-actief op te pakken. Hierover willen ze graag meer overleg met gemeenten en de provincie.
Ook zijn er goede ervaringen met de gebiedsontwikkeling rondom het Hunzedal. Er is gekeken waar het beste natuurontwikkeling kan en waar plek is voor landbouw. Eventueel kan er grondruil plaatsvinden. Alles is hier in goede harmonie gebeurd.
Natuurlijk is er ook gesproken over de wolf. Hierbij spelen enorm veel emoties, maar feit is dat nog teveel boeren hun rasters niet in orde hebben. De natuurorganisaties streven ernaar om alle aspecten rondom de wolf uiteindelijk op orde te brengen.
Daarnaast is er gesproken over het beheren van diverse (groot wild) diersoorten: herten, zwijnen, runderen, wolf, pony’s en schapen. Sommige diersoorten zijn elkaars natuurlijke vijanden, zoals bijvoorbeeld bij de exmoorpony’s die Staatsbosbeheer in Appelscha heeft geplaatst. De dieren zijn nodig om het natuurgebied kaal te grazen, maar buurtbewoners protesteerden omdat in het gebied ook wolven lopen die de pony’s als voedsel zien. Er wordt uitgelegd dat kuddes dit ook moeten leren; de kudde moet nog wennen dat er ook wolven rondlopen in dit gebied.
Fijn om te horen dat de natuurorganisaties bezig zijn om de jeugd bewust te maken van de natuur. Geven rondleidingen etc. Het duurzaamheidscentrum in Assen speelt hierin ook een goede rol.
Ook is er gesproken over de toegankelijkheid van natuurgebieden. Deze worden minder toegankelijk dan vroeger. Heeft ook te maken met de bevolkingsgroei; er zijn veel inwoners in Nederland. Maar de natuurorganisaties willen wandelen en fietsen in de natuur altijd blijven toestaan. Corona heeft een impuls gegeven om de natuur in te gaan, maar niet altijd met respect voor die natuur. Er moet een balans zijn tussen gebruik van de natuur en de natuurkwaliteit. Ook evenementen in de natuur zijn erg gegroeid (van 30 naar 70 per jaar). Hiervoor moet toestemming gevraagd worden en die procedure is best ingewikkeld.
Op het Dwingelderveld heeft een paartje kraanvogels, net als vorig jaar, weer een nest gemaakt. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben in gezamenlijk overleg maatregelen genomen om te zorgen dat deze broedpoging slaagt.
Ook voor ons waren ze die middag helaas (of misschien gelukkig maar) niet zichtbaar.