Drentse Woonagenda

19 april 2024

In de Statencommissie van 17 april werd een startnotitie besproken met een voor de PvdA belangrijk onderwerp: Wonen.

Namens de PvdA voerde fractievoorzitter Hendrikus Loof het woord:

Het kan verkeren met dit onderwerp in overheidsland. Omstreeks 2010 dacht een aantal politieke knappe koppen: het is wel klaar met de volkshuisvesting en overheidsbemoeienis. We doeken het betreffende Ministerie gewoon op. Iedereen is onder dak en voor wie dat niet het geval is, vindt ‘de markt’ vast wel een oplossing.
Niet dus, zo blijkt.

Het nu demissionaire kabinet heeft Volkshuisvesting tot één van haar prioriteiten gemaakt. Dat is een mooi statement maar hoe geef je dan weer vorm aan die puzzel van 1000 stukjes wat volkshuisvesting ondertussen geworden is.
Overheden, zowel landelijk als provinciaal als gemeentelijk worstelen daar nog steeds mee. En het lijkt er zelfs op dat zodra één van de bestuurslagen een stukje regie en coördinatie dreigt te pakken, de andere bestuurslagen onmiddellijk in de weerstand schieten.
Kennelijk is het besef van de problematiek nog steeds niet voldoende tot iedereen doorgedrongen.
Het feit dat jonge stellen bij pa en ma op een zolderkamertje wonen en niet aan gezinsuitbreiding durven te denken.
Of het feit dat oudere stellen hun meerlaagse woning maar wat graag willen achterlaten voor datzelfde jonge stel waardoor ze zelf kunnen doorstromen naar een gelijkvloerse woning.
Het kan allemaal niet en het is er allemaal niet.

Maar nu ligt er een startnotitie voor een Drentse Woonagenda. Geen provinciale maar een Drentse, een subtiel maar misschien wel een belangrijk verschil. Er spreekt toch iets collectiefs uit zodat gemeenten niet meteen achterdochtig hoeven te worden.

En daarom is het ook zo bijzonder en prettig om op dit moment het onderwerp Wonen behandeld te zien worden in het eerste Drentse burgerberaad.
De resultaten van het burgerberaad gaan ongetwijfeld een bijdrage leveren aan het leggen van een flink aantal puzzelstukjes, zo is onze overtuiging.

Het enige waar we ons wat lichtelijk zorgen over maken is het tempo dat gehanteerd kan worden bij het opstellen van de Woonagenda. Oftewel: de urgentie mag er niet onder lijden.
GS vraagt of wij ons kunnen vinden in de uitgangspunten van de nieuwe Drentse Woonagenda. Wel, één van de uitgangspunten luidt dat er wordt gekeken naar logische verbindingen met tal van andere programma’s. We hebben gevraagd of onder de verbinding met sociaal ook aandacht is voor inclusie.

Onder het kopje thema’s lezen we Inbreiding en Uitbreiding. Dus én én, is onze conclusie. We vragen ons af of dit correct is of dat er nog keuzes in worden gemaakt.
We attenderen de gedeputeerde ook nog maar even op het uitstekende document “Wat bouw je me nou?” van de NMF Drenthe. Daarin worden o.a. de zes kernkwaliteiten van onze provincie nog even benoemd (landschap, rust, natuur, cultuurhistorie, archeologie en aardkundige waarden).

Daarmee niet zeggend dat je overal af moet blijven. Maar aan de hand van een zestal bouwstenen worden suggesties gedaan hoe we in Drenthe verantwoord kunnen werken aan de woningnood. Die bouwstenen overlappen deels de uitgangspunten en thema’s in de startnotitie dus dit gaat goed komen, is ons idee.

Voor het overige kan de PvdA zich vinden in de uitgangspunten, de thema’s en het participatietraject.