Economische Koers 2020-2-23: juist nu investeren in groen

16 oktober 2020

Tijdens de vergadering van het Drents Parlement op 7 oktober kwam opnieuw de Economische Koers 2020-2023 ter sprake. Onze fractie, bij monde van fractievoorzitter Hendrikus Loof, gaf aan dit een goed verhaal te vinden. In de commissie FCBE heeft de PvdA dat al laten doorklinken. Daarbij werden wel op onderdelen hebben accenten gelegd door de PvdA:

  • Het verbinden van onderwijs en arbeidsmarkt blijft een speerpunt.
  • Net als de onderkant van de arbeidsmarkt in een snel veranderende wereld.
  • De noodzakelijke ombouw van onze economie naar groen en ‘circulair’.
  • En zorg voor goede randvoorwaarden zoals voldoende huisvesting (in een vestigingsklimaat alleen kun je niet wonen), bereikbaarheid en een flexibele en goed georganiseerde overheid.

De Economische Koers is een koers, een richting. Het is geen plan. Dat heeft gedeputeerde Brink goed uiteengezet in de commissie. Daarbij bleef hij als een soort mantra herhalen: we gaan voor een sterke, slimme economie met impact. Het tussenwoordje ‘groen’ viel telkens even weg.

Dat kan natuurlijk een keer gebeuren maar moet niet de gewoonte worden, wat de PvdA betreft. In de commissie ontstond een discussie over de vraag: kan het even wat ‘minder groen’ nu de economie last van corona heeft? Het antwoord van de gedeputeerde was voor onze fractie niet helemaal bevredigend: ‘We kunnen niet blazen en toch het meel in de mond houden. En: als we willen consumeren dan moeten we dat faciliteren en bepaalde zaken accepteren.’ Waarbij de PvdA bij dat laatste onder meer denkt aan de ‘verdozing’ door grote logistieke centra die we nu in het landschap zien.

Dit is de PvdA te gemakkelijk en niet passend bij de richting die in de Economische Koers wordt aangegeven. Hendrikus Loof: ‘Vergroening biedt kansen in het licht van een verschuiving naar brede welvaart, zoals in het coalitieakkoord is verwoord. Dat staat letterlijk in de tekst. Misschien levert de huidige crisis wel het beslissende zetje om onze economie – met inachtneming van het belang van werkgelegenheid en alles wat er bij komt kijken – daadwerkelijk anders en meer toekomstbestendig in te richten. Onze fractie denkt dat de Economische Koers 2020-2023 hier een goede bijdrage aan kan leveren.’

 

[Beeld door Edmund DelSol via Pixabay]