Jonge PvdA-raadsleden in Drenthe in actie voor starters op de woningmarkt!

5 maart 2023

Een aantal jonge PvdA-raadsleden in Drenthe heeft concrete ideeën om het voor starters mogelijk te maken om in de Drentse dorpen en steden te kunnen blijven wonen.
De PvdA’ers hebben een manifest opgesteld met drie voorstellen die meteen ingevoerd kunnen worden. Om de actie kracht bij te zetten is er een tentje opgezet in het centrum van Emmen. Een eigen huis is namelijk voor veel jongeren in de provincie niet haalbaar.

Initiatiefnemer en raadslid uit Borger-Odoorn, Yannick Olij, vertelt: “veel jongeren in Drenthe vragen zich af of ze wel in de provincie kunnen blijven wonen. Daar maak ik mij grote zorgen over. Samen met andere jonge PvdA’ers hebben we om de tafel gezeten en een plan met drie actiepunten opgesteld.”

Zo vragen ze de Provincie Drenthe om bij te dragen aan de gemeentelijke startersleningen. Verder willen de jongeren dat in alle Drentse gemeenten de zelfbewoningsplicht wordt ingevoerd. En dat er voorrang wordt gegeven bij nieuwbouwplannen aan inwoners die sociaal of economisch gebonden zijn aan de regio.

Het manifest is zaterdagmiddag 4 maart overhandigd aan de lijsttrekker van de PvdA Drenthe, Yvonne Turenhout. Ze reageerde enthousiast: “de jeugd heeft de toekomst, dus het is van groot belang dat het wonen in Drenthe voor hun bereikbaar blijft.”

Ook het Groningse Tweede Kamerlid Henk Nijboer was aanwezig bij de overhandiging van de actiepunten. Nijboer weet als noorderling wat het betekent als plattelandsdorpen leeglopen.

Tijdens het aanbieden vroegen de jonge politici nog extra aandacht voor het openbaar vervoer in de provincie. Om jongeren in de Drenthe te houden is het namelijk erg belangrijk dat openbaar vervoer bereikbaar en betaalbaar is.