Pitch Yvonne Turenhout bij themapodium Energie van de samenwerkende natuur- en milieuorganisaties.

24 februari 2023

Drenthe in energietransitie: Grote kans om inwoners vooruit te helpen of de nieuwe grote ongelijkmaker? Dit was de kern van mijn pitch bij het pop-up themapodium Energie van de samenwerkende natuur- en milieuorganisaties in Ansen.

Natuurlijk gaat de PvdA voor de grote kansen van verduurzaming. Dit is bestaanszekerheid voor de toekomst. Met eerlijk delen van de lusten en lasten. Daarvoor willen wij:

1.    Stevig investeren in het vergroenen en verduurzamen van onze economie. En daarbij de Drentse bescheidenheid loslaten. Drenthe koploper in Europa in innovatie en vergroening van de chemische, proces- en maakindustrie. Go Greenwise Campus, Getec Park en al die andere topbedrijven. Voor goede banen, nieuwe werkgelegenheid en verdienvermogen in de regio. Het kan!
2.    De energiearmoede met voorrang aanpakken. Je kunt namelijk niet groen doen als je rood staat. En Drenthe kleurt dieprood op energiearmoede kaart. Te veel Drenten zitten in de kou. Vanuit provincie, gemeenten en corporaties gebeurt al veel, maar er moet een flinke tand bij. Een isolatie offensief, de slechtste woningen eerst, van deur tot deur en van wijk naar wijk, met praktische hulp.
Allemaal: uit liefde voor Drenthe!
Dank aan de organisatie Natuur Milieufederatie Drenthe. En aan de inspirerende verhalen van Bouwe de Boer van Fossylfrij Fryslân en Klaas Blanksma, bestuurslid Drentse Koepel Energie Initiatieven.
En natuurlijk aan de collega politieke partijen CDA Drenthe, SGP Drenthe en BBB Boerburgerbeweging Drenthe. Het was een mooie middag.