Provincie: Voorkom dat inwoners van Drenthe van gas en elektriciteit worden afgesloten!

14 september 2022

Woensdag 14 september sprak de Statencommissie Financiën, Cultuur, Beleid & Organisatie over de financiële rapportage over het 1e half jaar van 2022. Namens onze fractie voerde Hendrikus Loof het woord.

Hendrikus constateerde op basis van de stukken dat het Rijk de provincie behoorlijk in de steek laat. Tal van belangrijke onderwerpen worden door het Rijk over de provinciale schutting gekieperd zonder de benodigde financiën er aan toe te voegen. Te denken valt aan de stikstofproblematiek, de tekorten op het openbaar vervoer (vooral door corona ontstaan) en de woningbouw. Of de vraag of deze constatering correct is, keken de gedeputeerden elkaar veelbetekenend aan en in feite was dit een bevestiging. Wel een onderwerp dus om als Provinciale Staten goed te volgen en scherp op te zijn.

De PvdA fractie is overigens best tevreden over de financiële prestaties in het eerste half jaar en ook de eerstkomende jaren lijken het nodige aan perspectief te bieden. Op dit moment althans. Gezien de lastige tijden waarin we leven en met een kille winter voor de deur kan dit snel veranderen. Wellicht moeten er op korte termijn andere financiële keuzes worden gemaakt voor het uitgavenpatroon van de provincie. In dit verband riep Hendrikus het College op om alvast op zoek te gaan naar mogelijkheden om iets aan de stijgende energieprijzen – en dan vooral aan de nare gevolgen daarvan voor de inwoners – te doen: “Voorkom dat inwoners van Drenthe van gas en elektriciteit worden afgesloten! Daar moeten organisaties voor worden benaderd en gesprekken over worden gevoerd. Dat kost niks en kan mogelijk veel opleveren.” Een andere suggestie die Hendrikus meegaf was om te kijken naar wat er met de grote winsten van de exploitanten van zon- en windenergie gedaan kan worden: “Kunnen de gebiedsfondsen daar bijvoorbeeld van profiteren? Ga het gesprek daarover aan!” Het College neemt al deze suggesties mee terug en gaat op zoek naar mogelijkheden.