PvdA krijgt brede steun voor onderzoek naar loonkloof in de Provincie Drenthe

8 maart 2023

De PvdA heeft woensdag 8 maart in Provinciale Staten voorgesteld om te onderzoeken of er binnen de provinciale organisatie sprake is van verschil in beloning tussen mannen en vrouwen. Het voorstel kreeg brede steun en is aangenomen.

In Nederland  verdienen vrouwen nog steeds bijna 15% minder dan hun mannelijke collega’s voor hetzelfde werk. Ook bij de overheid is dit het geval.

Vaak blijft deze beloningsdiscriminatie verborgen, omdat werkgevers geen onderzoek willen doen naar de beloningsverschillen onder hun personeel. Wanneer er dan toch intern onderzoek wordt gedaan, komen de verschillen in beloning tussen man en vrouw echt tevoorschijn en kan er actie ondernomen worden.

Fenneke Mensen, Statenlid van de PvdA Drenthe: “Het is heel belangrijk dat werkgevers worden gewezen op mogelijke beloningsverschillen binnen hun organisatie. De overheid is de grootste werkgever in Nederland en heeft een voorbeeldfunctie. Laat de overheid maar zien dat binnen hun personeelsbestand geen discriminatie plaatsvindt”.

Deze actie krijgt grote steun van PvdA-Europarlementariërs Agnes Jongerius en Vera Tax. In 2020 startten zij met een maatschappelijk initiatief om de loonkloof onder de aandacht te brengen en om deze onrechtvaardigheid de wereld uit te helpen. Loondiscriminatie is een veelkoppig monster dat op alle niveaus aangepakt moet worden.  In meerdere gemeenten en provincies hebben ondertussen deze onderzoeken plaatsgevonden en in heel veel gevallen kwam er daadwerkelijk wel een verschil in beloning uit naar voren.

Fenneke Mensen zet met haar voorstel, gedaan op Internationale Vrouwendag, een belangrijke eerste stap om inzicht te krijgen in beloningsverschillen in de provinciale organisatie.  Tevens wil ze met deze oproep ook bij bedrijven in Drenthe dit onderwerp onder de aandacht brengen.