PvdA op werkbezoek bij groen gascoöperatie Koekange

29 september 2022

Op woensdag 14 september bracht een afvaardiging van de Drentse PvdA-fractie een werkbezoek aan het groengas-initiatief van de Coöperatie Groengas Koekange en Echten. Met monovergisters wordt methaangas uit mest gewonnen, dat vervolgens kan worden omgezet in groengas waarmee inwoners hun huizen kunnen verwarmen.

Op het erf van Klaas Tijmens, één van de initiatiefnemers en bestuursleden, staat de eerste monovergister van de coöperatie. Daar kregen de PvdA-statenleden uitleg over het project en over de werking van een monovergister ten opzichte van de meer omstreden biovergister.

Uiteindelijk zullen ook op de erven van de overige deelnemers in de coöperatie dergelijke kleinschalige vergisters worden geïnstalleerd. Dit groene gas kan vervolgens via het netwerk van de Rendo, de energienetwerkbeheerder in de regio, in het gasnetwerk worden gepompt. Met de hoeveelheden gewonnen groengas kan vervolgens een groot deel van de huizen in de gemeente De Wolden worden verwarmd.

Daarmee kunnen deze monovergisters een belangrijke bijdrage leveren aan het sluiten van de landbouwkringloop, maar ook aan de huidige energiecrisis en de stikstofproblematiek. Zowel de gemeente De Wolden als ook de provincie Drenthe zijn positief over dit eerste biogasinitiatief in Drenthe. De uiteindelijke realisatie van het initiatief in onder meer afhankelijk van subsidies vanuit de provincie en een SDE-subsidie vanuit het Rijk. Vooral het omzetten van het biogas naar hoogcalorisch gas dat geschikt is voor het gassysteem in Nederland moet nog worden gerealiseerd.

De PvdA-fractie is erg onder de indruk van het initiatief. Het wil graag dat er in Drenthe meer experimenteerruimte komt voor initiatieven zoals deze, die kunnen bijdragen aan het versnellen van de energietransitie. Zodoende houden we energie duurzaam betaalbaar voor iedereen.