Rode dorpen Slinger: “Openbaar vervoer is niet openbaar wanneer je het treinkaartje niet kan betalen”

1 maart 2023

Zaterdag 24 februari waren wij te gast bij het MFC Ravelijn Verbindt in Coevorden    om in gesprek te gaan over armoede en bestaanszekerheid. Waar lopen mensen tegenaan en welke aanpak werkt? Samen met de PvdA Coevorden en vanuit het Europees parlement sloten ook Agnes Jongerius en Lara Wolters aan.

In gesprek met ervaringsdeskundigen kwam veel los. De frustratie en angsten werden geuit. Veel instanties die hulp bieden willen het op hun manier, terwijl elk persoon een andere aanpak nodig heeft. Tonny Kamp, van “SAMEN” met en voor elkaar Coevorden (een groep van minima, voor minima), gaf aan hoe er soms minima als minder worden gezien. Het idee dat ze maar dankbaar moeten zijn met wat ze krijgen: “Puzzels zonder alle puzzelstukjes, want ‘het is maar voor minima’.”

Wethouders Joop Slomp (Coevorden) en Guido Rink  (Emmen) deelde vanuit hun kant de muren waar zij tegenaan lopen. Vanuit de gemeente zijn er allerlei regelingen, maar hoe bereik je de mensen die het nodig hebben. Alie Otten sprak uit hoe in haar gemeente Hoogeveen er een enorme kaalslag is geweest van regelingen voor minima. De verschillen per gemeente kunnen enorm groot zijn. Wat Emmen en Coevorden bieden, is er in Hoogeveen niet. Dat is extra zuur als je net over de gemeentegrens woont.

De rol van ervaring met armoede en beleid kunnen maken werd duidelijk onderstreept. “Gemeenten moeten het lef hebben om een ervaringsdeskundige beleidsmaker te maken, niet gewoon een adviseur.” gaf Michael Kaptein aan.

Moet de provincie zich ook bemoeien met de aanpak van armoede? “Natuurlijk!”, zeiden de ervaringsdeskundigen. “Niemand mag wegkijken en elke overheid moet zijn steentje bijdragen”. De lancering van het PvdA actieplan Aanpak Armoede door lijsttrekker Yvonne Turenhout viel dan ook in goede aarde.  Yvonne Turenhout dankte de ervaringsdeskundigen voor hun moedige en openhartige verhalen. “Heel waardevol. Er zijn nu al twee punten die ik wil toevoegen aan ons actieplan. De rol van de ervaringsdeskundige sowieso! Maar ook betaalbaar openbaar vervoer. Onmisbaar om mee te kunnen doen.” Samen met de ervaringsdeskundigen, Agnes Jongerius, Lara Wolters en raadslid Marjan Nijenbanning-Pot  ondertekende ze het actieplan armoede.

Wil je het hele actieplan lezen?

https://drenthe.pvda.nl/nieuws/pvda-drenthe-lanceert-actieplan-aanpak-armoede/

#PvdA #Coevorden #PvdADrenthe #Drenthe #UitliefdevoorDrenthe #Armoede #Armoedebestrijding #Inflatie #Energiearmoede

Tekst: Lars Oebeles van de afdeling Coevorden