Voldoende betaalbare woningen

Een goede, betaalbare woning in een fijne stad of dorp is een grondrecht en waar dat niet voor handen is, grijpen wij in. Waar te weinig woningen zijn, bouwen we extra woningen. We denken daarbij in het bijzonder aan onze jongeren en onze ouderen. Waar een buurt dreigt af te glijden, vernieuwen we de buurt. Dat doen we samen met onze inwoners want de steden en dorpen zijn van hen!

Een goede, betaalbare woning in een fijne stad of dorp is een grondrecht en waar
dat niet voor handen is, grijpen wij in. Waar te weinig woningen zijn, bouwen we
extra woningen. We denken daarbij in het bijzonder aan onze jongeren en onze
ouderen. Waar een buurt dreigt af te glijden, vernieuwen we de buurt. Dat doen
we samen met onze inwoners want de steden en dorpen zijn van hen!

  1. Bouwen!

Er moet een flink aantal woningen worden gebouwd in Drenthe en dat moet geen jaren gaan duren. Uitbreiding van het aanbod is nodig met goede, passende en duurzame woningen, een uitnodigende leefomgeving, de aanwezigheid van voorzieningen en bereikbaarheid van werk. Drenthe wil 13.000 woningen bouwen en dat is hard nodig!

  1. We bouwen voor jongeren.

We willen onze jeugd in Drenthe houden en daarom moet er speciale aandacht voor hun woonproblemen zijn. Dat betekent betaalbaar bouwen en plannen die ouderen stimuleren tijdig te verhuizen.

  1. We zijn niet bang!

We willen dat we plannen maken, ook als ze gedurfd zijn. Experimenteren dus. Met nieuwe woonvormen, met hergebruik van bedrijfsgebouwen en boerderijen. Daar hebben we geld voor over.

  1. Iedereen heeft recht op een dak boven het hoofd!

Minstens 30% van elk plan is bestemd voor sociale huur- of koopwoningen. We maken daarover harde afspraken met projectontwikkelaars en corporaties. Dakloosheid accepteren we niet in Drenthe!

  1. We bouwen voor de toekomst.

Woningen zijn energiezuinig en worden zo gebouwd dat ze geschikt zijn voor veranderende omstandigheden, zoals het toekomstige klimaat.

  1. We zijn zuinig met ruimte.

We bouwen binnen steden en dorpen waar dat kan. We benutten bestaande gebouwen en bedrijfsterreinen.

  1. De provincie regisseert.

De overheid , het democratische bestuur, heeft de regie. Woningbouw overlaten aan de markt heeft onvoldoende gewerkt en daarom willen we een duidelijke regierol voor de overheid bij de volkshuisvesting. En als het nodig is investeren we zelf.