Lid Dagelijks Bestuur Waterschap Noorderzijlvest

Herman Beerda

Afvalwaterketen, klimaat, vergunningen. toezicht en handhaving

Van Assen naar Groningen, van Groningen naar Vries. Mijn leven heeft zich grotendeels afgespeeld in onze regio. Een gebied waar ik met ontzettend veel plezier woon en werk. Mijn naam is Herman Beerda, geboren in 1953, een maand voor de watersnoodramp. Ik ben getrouwd met Anneke Lubbers, we hebben drie kinderen en we zijn opa en oma. We wonen al weer 30 jaar in het mooie Vries, van waaruit we snel in Groningen of Assen kunnen zijn, maar ook met de Drentse Aa in de achtertuin en het Paterswoldse meer dichtbij.

Na mijn HBS ben ik sociologie gaan studeren in Groningen. Dat was toen redelijk bijzonder voor een arbeidersjongen. En kwam ik terecht in het personeelswerk. Daarna ben ik directeur geweest bij verschillende gemeentelijke diensten en van 2005 tot 2020 had ik een eigen bureautje op het terrein van management en projectleiding. In diezelfde periode had mijn vrouw Anneke een horecabedrijf, een theehuis in de bossen van Norg.

Waarom ben je kandidaat voor de PvdA?

In 1972 werd ik lid van de PvdA. Het uitgangspunt eerlijk delen van kennis, inkomen en macht vond ik erg aanspreken. En dat vind ik nog steeds. Daar heb ik aan proberen te werken als afdelingsvoorzitter in Groningen, als Raadslid in Tynaarlo, als Statenlid in Drenthe en als waterschapper bij Noorderzijlvest. En het is nog steeds nodig. En eerlijk delen geldt dan ook voor de generaties die na mij komen.

Het waterschap is steeds meer bezig met het aanpakken van de effecten van de klimaatverandering. En in ons gebied ook nog eens met de effecten van de bodemdaling door de gaswinning. En het is noodzakelijk dat ook bij het bedenken en uitvoeren van dat alles, een stevig PvdA geluid hoorbaar is. En dat wil ik nog graag 4 jaar doen, als het kan weer als lid van het Dagelijks Bestuur.

Wat wil je de komende 4 jaar bereiken?

De aandacht binnen de waterschappen ligt grotendeels op het landelijk gebied: landbouw en natuur. En dat is vanuit het verleden verklaarbaar. Maar de komende periode wil ik er aan werken dat ook inwoners van bebouwd gebied, dus de steden en de dorpen meer betrokken worden bij de waterschappen. Immers de middelen die uitgegeven worden komen voor een groot deel van deze groep.

En verbetering van biodiversiteit, vasthouden van water, goeie zuiveringen zijn allemaal zaken die alle inwoners aangaan. Er moet fors doorgepakt worden om het rioolwater schoner te krijgen, medicijnresten, microplastics er uit. En dat water dan weer hergebruiken voor industrie of landbouw.

En steeds maar voor ogen houden dat water en bodem sturend zijn bij ruimtelijke ingrepen. Dus zorgen dat waterschappen een sterkere positie krijgen. Met draagvlak.

En als je wat meer informatie wilt over mijn dagelijkse bezigheden, kun je op mijn website kijken.