De eerste 100 dagen van gedeputeerde Yvonne Turenhout

15 oktober 2023

Mijn eerste 100 dagen……

De tijd is voorbij gevlogen sinds ik op 12 juli werd geïnstalleerd als gedeputeerde van onze mooie provincie Drenthe. Wij zijn inmiddels al bijna 100 dagen verder. Hoog tijd om terug te blikken op die eerste maanden en vooruit te kijken naar wat ons te wachten staat.

Na een boeiende en intensieve formatieperiode stond ik buitengewoon gemotiveerd aan de startstreep. Vol enthousiasme ging ik aan de slag, heel veel nieuwe mensen spreken, horen wat er speelt, inlezen in de vele dossiers en nog beter ‘thuis’ raken in Drenthe en het provinciehuis in het bijzonder. Tegelijkertijd doken wij ook als snel het zomerreces in. Een periode waarin de politiek zes weken op een heel laag pitje opereert. Vroeg van mij het nodige geduld maar gaf natuurlijk ook alle ruimte voor verdieping.

Vanaf begin september draait alles weer op volle toeren. Een nieuw college betekent voor de bestuurders zelf en voor de organisatie een spannende nieuwe start. Met vier nieuwe bestuurders is het best nog wel even zoeken met elkaar. Elk nadeel kent zo zijn voordelen, want we zitten allemaal in hetzelfde nieuwe schuitje. De sfeer in het college is goed en constructief, de lijnen zijn kort en de ondersteuning van het college uitstekend. Oh ja, wij kunnen ook nog lachen met elkaar, hoewel de schaterlach van Nelleke erg wordt gemist. Maar vooralsnog een prima basis voor een goede Drents bestuur. De disclaimer hierbij is dat wij ook nog geen spannende dossiers op de collegetafel hebben gehad. Wie weet wat voor avonturen wij nog met elkaar gaan beleven…

Naast de lopende zaken ben ik hard bezig om het coalitieakkoord 2023-2027 op mijn thema’s handen en voeten te geven. De woningnood vraagt creatieve oplossingen. Ook sociaal liggen er grote opgaven. Daarom gaan wij binnenkort in gesprek met inwoners, gemeenten en maatschappelijke organisaties over de nieuwe Woonagenda, Sociale Agenda en dorpsvernieuwing. En meer dan ooit moeten wij keuzes maken over de ruimtelijke inrichting van Drenthe. Hoe gaan wij om met de gevolgen van klimaatverandering, de transitie van de landbouw, duurzame energievoorzieningen, voldoende woningen en goede bereikbaarheid? In september hebben wij met het congres ‘De horizon van Drenthe’ een start gemaakt met onze nieuwe Omgevingsvisie, die straks een belangrijke basis vormt voor alle andere beleidsvelden.

Naast ons werk in de provincie zelf, speelt veel van onze inzet zich af in Den Haag en Brussel; van Prinsjesdagen, IPO-dagen en Week of the Regions, overal zijn wij de afgelopen weken Collegebreed aan de slag geweest om de Drentse zaken te behartigen. Tijdrovend maar belangrijk! Zeker in de aanloop naar een nieuw kabinet…

Kortom een meer dan goed gevulde agenda en genoeg uitdagingen voor dit nieuwe College. Gelukkig krijg ik – na de wisselende dagkoersen in de eerste dagen – goed grip op mijn portefeuille en veel energie van het werken met onze Statenfractie en al die andere gemotiveerde collega’s die met elkaar bouwen aan een socialer en eerlijker Drenthe.