De PvdA in de Staten en de Tweede Kamer springen in de bres voor acute zorg in Drenthe.

1 februari 2023

PvdA-statenlid in Drenthe Rudolf Bosch en PvdA-Kamerlid Julian Bushoff en  maken zich grote zorgen over de toegankelijkheid van de acute zorg in Drenthe. De sluiting van de SEH in Meppel gedurende de nacht is het zoveelste voorbeeld van de verschraling van de (acute) zorgvoorzieningen in Drenthe.
Rudolf Bosch dient 1 februari een motie in tijdens de vergadering van het Drenthe parlement om het provinciebestuur de barricades op te krijgen richting Den Haag en de minister, om de acute zorg in Drenthe en SEH in Meppel toegankelijk te houden. Namens de PvdA laat Rudolf weten: “Mensen moeten zeker kunnen zijn van zorg dichtbij als je dat in spoedgevallen het hardst nodig hebt. Maar die zekerheid is voor veel inwoners in onze regio niet meer vanzelfsprekend. De afgelopen jaren hebben we al enkele keren moeten vechten voor het overeind houden van toegankelijke zorgvoorzieningen in Drenthe. De Drentse gezondheidstafel, die er mede op initiatief van deze Staten is gekomen, speelt een belangrijke coördinerende rol om de zorg in Drenthe zo goed mogelijk te spreiden, maar de provincie moet wat ons betreft ook in Den Haag aangeven dat er hier echt een opgave ligt voor de landelijke overheid om de zorg in de regio toegankelijk te houden”.
Ook 2e Kamerlid Julian Bushoff, die zelf opgroeide in het Drentse Roderwolde, eist dat de minister in actie komt voor de toegankelijkheid van de (acute) zorg. Daartoe heeft hij Kamervragen gesteld en eerder al een voorstel gedaan om de toegankelijkheid van de acute zorg goed te borgen. Hij laat in een reactie weten: “Ik maak mij grote zorgen, nabijheid van acute zorg is cruciaal en daar heeft iedereen, ook in Drenthe, recht op.”

De motie is unaniem aangenomen in de Staten. Bovendien heeft de gedeputeerde de toezegging gedaan dat hij met alle partijen vertegenwoordigd aan de Drentse gezondheidstafel de consequenties van deze personeelstekorten voor de toegankelijkheid van zorg in Drenthe zal bespreken.