Diverse bijdragen PvdA fractie tijdens Algemene Commissievergadering op 17 mei

14 juni 2023

Op 17 mei was er een Algemene Commissievergadering waarin diverse begrotingen van organisaties een de orde kwamen. Daarnaast werd er gesproken over het Drents Museum en de begroting en dienstregeling van het Openbaar Vervoer in Drenthe. Hieronder een selectie van bijdragen van de fractieleden over de diverse onderwerpen.

Toekomstagenda 2020-2025 van de Regio Groningen Assen (RGA) (door Jan Puper).

de PvdA heeft haar twijfels over de standaard overschrijdingen die plaatsvinden en de realisatie van alle doelen. Dit heeft tot gevolg dat er veel geld in kas zit, wat de vraag oproept over de rechtvaardiging van deze uitgaven. De PvdA benadrukt dat het belangrijk is om keuzes te maken en dat er niet zomaar standaard overschrijdingen moeten plaatsvinden zonder dat daar een goede reden voor is.
Met de komst van veel nieuwe statenleden binnen de Regio Groningen Assen, stelt de PvdA voor om na de zomer een informatiemoment te organiseren om de nieuwe leden op de hoogte te brengen van deze materie.

Extra krediet verduurzaming Drents Museum (door Jan Puper).

Als provincie hebben we de verantwoordelijkheid, om als eigenaar van het pand, de juiste beslissingen te nemen. Er was niet te voorzien dat het begrootte bedrag in 2020 onvoldoende zou zijn in 2023. Overal om ons heen zien wij een extreme verhoging van kosten in uitvoering tenslotte. Ook moeten we meenemen dat de werkzaamheden reeds zijn gestart, nu stoppen en de rem er op zetten zou getuigen van slecht gastheerschap en zal uiteindelijk de provincie mogelijk meer gaan kosten. De PvdA is akkoord met de voorgestelde extra gelden.

Ontwerpbegroting 2024/dienstregeling bus 2024 OV-bureau (door Fenneke Mensen).

Een goed OV is goed voor de leefbaarheid van Drenthe. De PvdA vindt dat je ontwikkeling als mens, niet af moet hangen van de plek waar je wieg heeft gestaan. Elk mens moet kunnen studeren/werken op de plaats waar hij/zij zou willen. Nu kan dat soms niet, omdat men met het OV niet op de plaats van bestemming kan komen. Dat kan/mag niet in een welvarend land als Nederland.

En toch krijgen we weer een pakket aan bezuinigingen voorgeschoteld. Positief aan de voorstellen, is dat er niet wordt gesleuteld aan de tarieven. Dat zou voor de PvdA ook geen optie zijn geweest.

Wat betreft de wijzigingen in de dienstregeling. Wij gaan akkoord met het voorstel om €750.000 uit de algemene middelen te halen. En dat geldt ook voor de kosten voor lijn 20. De PvdA fractie kan wel, zij het met tegenzin, akkoord gaan met de voorgestelde wijzigingen in pakket 1 en 2. Alleen maar omdat er geen lijnen worden geschrapt. Wij maken ons wel ernstig zorgen over 2025 en 2026 en we hopen van harte dat staatsecretaris Heynen met geld over de brug komt. Geen woorden maar daden is een zeer populaire slogan in deze dagen. Laat zij ook eens overgaan tot daden. Want elke regio telt.

Een groep die wel veel gebruik maakt, zijn jongeren. Daarom lijkt het de PvdA een goed idee om de jongerenadvies raad binnen de Provincie hierbij te betrekken. Zij zouden jaarlijks vanuit de provincie  een opdracht kunnen krijgen om over de nieuwe dienstregeling hun licht te laten schijnen.