Een column van Peter Zwiers: Als een kind zo blij als er statiegeld op flesjes en blikjes komt

Door Peter Zwiers op 18 april 2018

Samen met de SP hebben we als PvdA het initiatief genomen om de provincie Drenthe aan te laten sluiten bij de statiegeldalliantie. Al vele gemeenten en provincies gingen Drenthe voor. 25 april komt de motie in stemming. Hopelijk haalt de motie een meerderheid. Maar eigenlijk gaat het om het einddoel: statiegeld op kleine plastic flesjes en blikjes.

Het haalt het kind met idealen in mij naar boven. Ik ben een kind uit de jaren 80. Als kind groeide ik op met de nieuwsberichten dat er een gat in de ozonlaag zat. Berichten dat het niet goed gaat met het milieu. Dat er miljoenen voetbalvelden aan regenwoud worden gekapt. Het pakte me als kind. We maakten ons zorgen over de toekomst. En zo ging ik samen met vriendjes en vriendinnetjes door het dorp om zwerfafval op te ruimen. Ook in die jaren lagen bermen en bosjes al vol met blikjes, flesjes en andere plastic rommel. Zo verzamelden we vele vuilniszakken vol rommel. We konden er nergens mee naartoe en hebben uit pure wanhoop de zakken maar bij onze school ingeleverd.

Ondertussen zijn we bijna 25 jaar verder. Over het gat in de ozonlaag hoor je niet zoveel meer. Dat betekent niet dat het nu goed gaat met de wereld. De berichten over hoe we de wereld aan het vernietigen zijn, domineren nog steeds de nieuwsberichten. We hebben weinig geleerd in al die jaren.

Tijdens mijn hardlooprondjes door de Drentse bossen, langs de uitgestrekte wegen of de strakke fietspaden, is er 1ding dat altijd opvalt: overal kom je zwerfafval tegen. De lege flesjes en blikjes kom je op de gekste plekken tegen. We gebruiken onze leefomgeving, onze natuur, als een grote prullenbak. Blijkbaar staan we niet stil bij de consequenties die het heeft.

Statiegeld op plastic flesjes en blikjes zal de wereld niet redden. Daar moet zoveel meer voor gebeuren. Het draagt wel bij aan die idealen die ik als kind al had. Ik zal blij zijn als die statiegeld op flesjes en blikjes er komt. Als een kind zo blij.

Peter Zwiers

Peter Zwiers

Mooiste plek in Drenthe? Ik ben een echte veenkoloniaal en vind het natuurgebied Exloerkijl fantastisch, maar ik kan al hardlopend ook genieten van de heidegebieden en de leuke brinkdorpen. Word blij van… Mensen die coöperatief bezig zijn om hun eigen omgeving mooier te maken. Samen maken we Drenthe! In de politiek beland door? Een echte

Meer over Peter Zwiers