Energiearmoede

19 april 2022

In de Statenvergadering van november van het afgelopen jaar is er onder andere, door de PvdA in een motie gepleit voor een onderzoek naar aanvullende maatregelen om energie-armoede te lijf te gaan. “Op dat moment hadden we nog absoluut geen vermoeden dat de energiekosten vandaag de dag de pan uit zouden rijzen. Des te noodzakelijker om de mensen met de laagste inkomens tegemoet te komen in het treffen van praktische maatregelen in en aan hun woning om het energieverbruik tegen te gaan,” zegt PvdA-statenlid Janny Roggen tijdens de Statenvergadering.  

Het college van Gedeputeerde Staten wil voor de maatregelen nu 1 miljoen euro beschikbaar stellen. Met dit bedrag kunnen van 400 woningen de energiekosten omlaag worden gebracht van de in totaal 1305 huishoudens die ervoor in aanmerking komen. 

Verder wijst Janny Roggen erop dat dat de doelgroep lastig bereikbaar is om uiteenlopende, maar vaak verklaarbare redenen. “We wensen GS dan ook veel wijsheid om de regeling tot een succes te maken. En mocht dit het geval zijn, dan verwachten we dat u bij Provinciale Staten terugkomt om dit aan ons te melden.”  

De Staten heeft met een overgrote meerderheid ingestemd om de benodigde 1 miljoen euro beschikbaar te stellen. Tevens heeft gedeputeerde Stelpstra toegezegd dat hij bij veel belangstelling, terugkomt bij de Staten. Om zo de volgende 400 huizen te kunnen isoleren.