Fenneke Mensen tevreden: Drenten reageren massaal op uitnodiging burgerberaad

5 maart 2024

Het 1e Drentse Burgerberaad over Wonen.
Provinciale Staten hebben aan het eind van de vorige periode besloten om een zogenaamd burgerberaad (www.bureauburgerberaad.nl) te organiseren. De praktische uitwerking daarvan hebben de Staten bij de Statenwerkgroep verbindend besturen neergelegd.

Deze werkgroep, onder leiding van Fenneke Mensen-Maat, is voortvarend aan de slag gegaan.
Hoe bereik je zoveel mogelijk burgers bij de Drentse politiek? Inwoners kunnen natuurlijk een Statenlid bellen of inspreken bij een vergadering of een zienswijze indienen. Maar slechts een kleine groep maakt hier gebruik van.
Een burgerberaad moet een afspiegeling zijn van de samenleving.

De werkgroep heeft twee onderwerpen voorgelegd aan de Staten, die volgens inwoners behandeld moeten worden. Hier moest een keuze uit gemaakt worden:
– Woningbouw in Drenthe (bijv. waar, hoeveel en voor wie we woningen willen bouwen)
– Vervoer en mobiliteit in Drenthe (bijv. waar (ver)bouwen we (extra) wegen of waar investeren we in het ov).
Provinciale Staten koos in ruime meerderheid voor het onderwerp Woningbouw in Drenthe. In 2024 wordt het burgerberaad uitgevoerd. Het onderwerp sluit mooi aan bij de portefeuille van onze gedeputeerde Yvonne. Zij, en uiteraard iedereen in Drenthe, hoopt er straks haar voordeel mee te kunnen doen als de woonagenda van de provincie vorm gaat krijgen.

Inmiddels hebben 30.000 huishoudens een brief ontvangen met het verzoek om een enquête in te vullen en zich aan te melden voor het burgerberaad. Bijna 2400 Drenten hebben zich aangemeld voor het Burgerberaad en ruim 6000 mensen hebben de enquête ingevuld. Deze aantallen waren het dubbele van wat de werkgroep had gehoopt en dat stemt ons heel erg blij.
Uit de 2400 aanmeldingen is door een 2de gewogen loting de groep van 150 deelnemers gehaald. Dit is een mooie afspiegeling geworden van Drenthe. Oud, jong, verspreidt over de hele provincie, huurder of woningbezitter, praktisch of theoretisch opgeleid. Alles zit in deze groep.

Op 11 maart komt deze groep voor het eerst bij elkaar in het Provinciehuis om met elkaar kennis te maken en om kennis op te doen over het thema Wonen. In juni is de laatste bijeenkomst en dan zal ook het advies van het Burgerberaad aan de werkgroep worden overhandigd. De werkgroep zal het dan vervolgens in de laatste Statenvergadering voor het reces aan het college overhandigen, zodat het college het kan verwerken in voorstellen richting Provinciale Staten.

Kijk voor meer informatie ook op:
Drents Parlement | Drenten reageren massaal op uitnodiging burgerberaad