Het Didam-arrest, een streep door betaalbare woningen. 

23 februari 2022

 

De Statenfractie van de PvdA heeft enkele weken geleden schriftelijke vragen gesteld aan de voorzitter van de Gedeputeerde Staten, Jetta Klijnsma. Aanleiding is het Didam-Arrest. De PvdA is van mening dat dit arrest een gevaar kan zijn voor de ambitieuze plannen van de provincie, om de komende jaren meer (betaalbare) woningen te bouwen.  

Het Didam-arrest. 

De Hoge raad heeft onlangs geoordeeld dat overheden meerdere gegadigden de kans moet geven om mee te bieden bij de verkoop van onroerend goed, dus ook grond. Aanleiding is een kortgeding van een projectontwikkelaar, die achter het net viste bij de verkoop van het oude gemeentehuis in Montferland. De vastgoedontwikkelaar meende dat de gemeente is gebonden aan het “gelijkheidsbeginsel” en kreeg na cassatie gelijk. 

Mogelijke gevolgen (Drentse) woningbouw. 

De PvdA-fractie ziet in het arrest een gevaar voor de plannen van de Provincie en Drentse gemeenten, om de komende jaren een inhaalslag te maken op het gebied van met name betaalbare en sociale woningbouw. In de huidige situatie kunnen gemeenten besluiten om grond één-op-één te verkopen aan bijvoorbeeld woningbouwcoöperaties. In de praktijk zijn het veelal deze woningbouwcoöperaties die verantwoordelijk zijn voor het bouwen van betaalbare woningen. De fractie vraagt zich af hoe de provincie zich adviserend en ondersteunend kan opstellen richting de Drentse gemeenten. Het arrest heeft volgens het PvdA niet alleen gevolgen voor de toekomstige woningbouwplannen van gemeenten. Maar hangt ook als een zwaard van Damocles boven lopende projecten. De fractie heeft de voorzitter van de Gedeputeerde Staten gevraagd, of er nu al projecten zijn die vastlopen of vertraging oplopen. En of er wordt gewerkt aan een eventuele oplossing.