Motie PvdA aangenomen: brede steun voor Nedersaksenlijn

17 december 2020

De Drentse Statenfracties van PvdA, D66, ChristenUnie, SP, CDA, VVD en SterkLokaal vragen het provinciebestuur van Drenthe om de Nedersaksenlijn met kracht onder de aandacht te brengen bij de Rijksoverheid. Ze dienden daartoe woensdag 16 december een motie in bij de vergadering van Provinciale Staten. Onderdeel van de motie was tevens de versnelling van het treinverkeer op bestaand spoor.

De Nedersaksenlijn betreft de verbinding tussen Enschede en Groningen via Emmen. Drents gedeputeerde Cees Bijl (PvdA) beijvert zich al geruime tijd om aanleg van deze lijn te realiseren. Die ambitie komt nu een stuk dichter bij de realisatie omdat vanuit het Rijk mogelijk middelen beschikbaar komen. PvdA-Statenlid Rudolf Bosch licht toe: ‘De gelden uit het Nationaal Groeifonds bieden kansen voor een krachtige impuls van de economie en infrastructuur in Noord-Nederland. Inmiddels wordt onder de werktitel “Deltaplan voor het Noorden” gewerkt wordt aan een noordelijke lobby en een noordelijk plan. Inzet hiervan is om een substantieel deel van dat fonds naar het noorden des lands te laten vloeien. Een uitstekende ontwikkeling en een belangrijk moment om vanuit Drenthe nogmaals het belang van de Nedersaksenlijn onder de aandacht te brengen.’

De partijen onder aanvoering van de PvdA riepen daarom het College van Gedeputeerde Staten op om in de noordelijke samenwerking en de gezamenlijke lobby richting het Rijk duidelijk te maken dat er plaats moet zijn voor de Nedersaksenlijn. Ook willen de partijen dat de versnelling op bestaand spoor tussen Groningen en Zwolle wordt meegenomen – in elk te ontwikkelen scenario.

Rudolf Bosch legt uit: ‘Voor de toekomst zijn er zeker ook investeringen in snelle openbaar vervoer-verbindingen tússen economische regio’s nodig. Maar minstens even belangrijk is dat we kunnen beschikken over een robuust secundair net van spoorverbindingen bínnen de regio Noord-Nederland.’ Dat net is volgens PvdA, D66, ChristenUnie, SP en CDA nodig om het openbaar vervoer als hoogwaardig en betaalbaar alternatief neer te zetten. Bovendien draagt de realisatie van de Nedersaksenlijn als interregionale spoorlijn bij aan de ontsluiting en economische ontwikkeling van Noord- en Oost-Nederland als geheel. ‘Met name ook doordat de lijn deze regio’s aansluit op de snelle openbaar vervoer-verbindingen richting de Randstad én Duitsland. En het zorgt voor de onderlinge verbinding van de universiteitssteden Groningen en Enschede – met straks de Universiteit van het Noorden in Emmen. De Nedersaksenlijn ondersteunt zo het groeiende noordelijk kennis- en innovatiecluster en de daaraan gerelateerde economische bedrijvigheid en werkgelegenheid. Dat komt de inwoners, studenten en ondernemers in dit deel van Nederland zeker ten goede.’

 

De volgende fracties stemde voor de motie: PvdA, ChristenUnie, CDA, D66, SP, VVD, Sterk Lokaal Drenthe, Forum voor Democratie, PVV (2 van de 3 Statenleden), VVD, GroenLinks, OpDrenthe en Partij voor de Dieren.

 

Lees hier de tekst van de motie: M 2020-41 Nedersaksenlijn.

 

En het artikel in het Dagblad van het Noorden.