Noordelijke PvdA-ers: Laat het kinderhart kloppen in het Noorden!

18 januari 2023

Op maandag 16 januari werd duidelijk dat minister Kuipers (D66) vasthoudt aan concentratie van de kinderhartchirurgie in twee ziekenhuizen. De minister legt het advies van het Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) naast zich neer. Dat betekent dat het UMCG alsnog de kinderhartchirurgie kan kwijt raken. Onacceptabel vinden de Noordelijke PvdA lijsttrekkers Tjeerd van Dekken (Groningen), Yvonne Turenhout (Drenthe), Edou Hamstra (Friesland). “De zorg voor kwetsbare kinderen en de hele acute zorg in Noord-Nederland staat op het spel”.

Acute zorg in gevaar.

De overheid stuurde vorig jaar nog aan op het concentreren van de operaties in Rotterdam en Utrecht. Daartegen kwam veel weerstand. Op aandringen van de Tweede Kamer kwam er eerst een impactanalyse van de Nederlandse Zorgautoriteit. Uit het rapport van de NZa blijkt dat de gevolgen van het sluiten van de kinderhartchirurgie in het UMCG onevenredig groot zijn. De NZa waarschuwt voor “grote en onomkeerbare” gevolgen voor de toegankelijkheid van de acute zorg in Noord-Nederland als het UMCG de operaties moet staken.

Onbestaanbaar besluit minister Kuipers.

Onbestaanbaar vinden de sociaaldemocraten het dat de minister, na een duidelijke waarschuwing van de NZa, het besluit nu bij de ziekenhuizen zelf heeft neergelegd. De ziekenhuizen worden gedwongen om onderling te bepalen op welke 2 locaties kinderhartchirurgie ophoudt te bestaan. Dat is tegen het zere been van de PvdA-ers die deze handelwijze onbegrijpelijk vinden. De Noordelijke patiënten zitten al te lang in onzekerheid en krijgen nu opnieuw geen uitsluitsel.

Als één man voor het UMCG staan.

Noordelijke lijsttrekkers van de PvdA zijn er absoluut niet gerust op. De PvdA-ers stellen daarom nu vragen aan Gedeputeerden Staten van de provincies. Zij willen dat de Colleges nogmaals bij de minister gaan benadrukken dat de sluiting van het Groningse Kinderhartcentrum ontoelaatbaar is vanwege het grote belang ervan voor de zorg in het Noorden. Tevens roepen zij op om minister Kuipers uit te nodigen voor een gesprek om zo het belang van de regio stevig bij de minister onder de aandacht te brengen.

Ook het Groninger PvdA Tweede Kamerlid Julian Bushoff is strijdvaardig en wil dat het kinderhartcentrum in Groningen open blijft. Hij heeft inmiddels in de Tweede Kamer met minister Kuipers een debat aangevraagd nadat de ziekenhuizen met elkaar gesproken hebben. Hiervoor is inmiddels een meerderheid in de Kamer.