Petitie tegen de opslag van kernafval verspreidt zich over de grensregio van heel Nederland

4 maart 2021

Een petitie tegen de opslag van kernafval in Duitse zoutkoepels langs de grens is inmiddels bijna 2.000 keer ondertekend. Wat begon als Drentse petitie heeft zich inmiddels verspreid over Groningen, Overijssel en Gelderland. Zowel provinciale als gemeentelijke PvdA en GroenLinks fracties hebben zich aangesloten. Inmiddels doet ook de SP mee.

PvdA-Statenlid Peter Zwiers en GroenLinks-Statenlid Elke Slagt-Tichelman, de initiatiefnemers roepen op om de petitie te steunen. Zij willen de Duitse autoriteiten oproepen om geen radioactief afval op te slaan in de zoutkoepels in dit gebied. Met brede steun kunnen Rijksoverheid, provincies en gemeenten zich hier beter tegen verzetten. De PvdA, GroenLinks en SP willen nu een ‘stevige tegenlobby’ opzetten. De Duitse regering onderzoekt in welke zoutkoepels kernafval het best opgeslagen kan worden. Drie Duitse gemeenten, net over de grens bij Ter Apel, Emmer-Compascuum en Bourtange, zijn in beeld als locaties voor opslag van hoog radioactief afval. Het gaat om Dörpen, Lathen en Sögel, allemaal gelegen in het noorden van Landkreis Emsland, op enkele tientallen kilometers over de grens bij Ter Apel. Daarnaast zijn zoutkoepels in beeld in Landkreis Leer, net over de grens bij Bad Nieuweschans. Ook zoutkoepels over de grens in de Achterhoek en Twente zijn in beeld, in de regio’s Bentheim en Münsterland.

De Provincie Drenthe heeft in de beantwoording van de schriftelijke vragen op dit onderwerp aangegeven dat zij in het vastgestelde beleid geen opslag willen van radioactief afval. De provincie geeft aan goed geïnformeerd te worden door de Duitse autoriteiten. Afhankelijk van de uitkomst van het vervolgproces zal de provincie bekijken of nadere actie gewenst is. De PvdA en GroenLinks zijn tegen kernenergie. Kernenergie is extra actueel geworden nu VVD-lijsttrekker Mark Rutte heeft aangegeven een kerncentrale in de Eemshaven te willen bouwen. “We kunnen het simpelweg niet overzien wat we met het kernafval aan moeten”, geven Zwiers en Slagt-Tichelman aan. “Duizenden jaren kernafval opslag, dat willen we toch niet nalaten aan generaties na ons.” Ook de gevolgen voor milieu, gezondheidsrisico’s en risico op een ramp spelen een rol waarom er geen nieuwe kerncentrales moeten komen. Peter Zwiers en Elke Slagt-Tichelman gaan half maart de petitie overhandigen aan leden van de Tweede Kamer, zodat zij een stevig geluid kunnen laten horen richting de Duitse regering.

Tot die tijd kan de petitie tegen ondergrondse opslag van kernafval nog ondersteund worden via deze link.