Door op 8 februari 2016

Primeur debat referendum Oekraïne: Met Michiel Servaes en Harry van Bommel

Het kan niemand zijn ontgaan: we gaan stemmen! Over de vraag of wij, Nederlanders, vinden dat Oekraïne verregaand politiek en economisch mag samenwerken met de EU. Dat is de kern van het referendum dat op 6 april wordt gehouden. De precieze vraag van het referendum is: ´bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne?´

De PvdA Assen en SP Assen geven een aftrap. Ze halen hiervoor de landelijke Tweede Kamer kanonnen SP’er Harry van Bommel (links op de foto) en PvdA’er Michiel Servaes (rechts op de foto) naar Assen.

Tegenstanders (van de goedkeuringswet) vinden dat de democratie buiten spel is gezet omdat veel burgers geen grotere EU willen. Voorstanders wijzen erop dat er geen sprake is van uitbreiding van de EU maar slechts van samenwerking. Sommigen zien de samenwerking met Oekraïne als een buffer tegen Rusland. Anderen zien dat juist als een nieuwe provocatie aan het adres van Rusland. En dan zijn er nog de geluiden over de corruptie, de wetteloosheid, de armoede enzovoorts. Er zijn juristen die zeggen dat dit referendum zinloos is omdat de associatieovereenkomst is goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer en niet meer kan worden teruggedraaid. En dan was er nog EU voorzitter Juncker. Hij gooide olie op het vuur door te stellen dat het verwerpen van de associatieovereenkomst tot een continentale crisis kon leiden. Waarop half Nederland over hem heen viel.

Hoe zit het nou allemaal precies? Harry van Bommel en Michiel Servaes gaan er op 17 februari uitgebreid op in. En, bijzonder, met een live Skype verbinding wordt Oekraïens parlementslid Svitlana Zalishchuk geïnterviewd. Gedrieën gaan ze proberen duidelijkheid te scheppen. Hier alvast een begin van duidelijkheid: de SP is tegen de associatieovereenkomst, PvdA is voor.

U bent van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn.

Aanvang om 19.30 in de bibliotheek in De Nieuwe Kolk, eerste verdieping. De toegang is gratis.

Dit evenement is geheel onafhankelijk en wordt niet betaald uit de evenementenpot van de referendumcommissie.